Themabijeenkomst FHI: praktische oplossingen voor netcongestie


 

FHI organiseert:

Themabijeenkomst: ‘praktische oplossingen voor netcongestie’

 

Wanneer:

Donderdag 8 juni 2023
van 13.30 tot 17.00 uur

 

Locatie:

Hogeschool van Amsterdam
Jacoba Mulderhuis

Gerard van Haarlem Theaterzaal

 


In de afgelopen decennia is er meer en meer aandacht voor energieproductie, -distributie en -verbruik. Duurzame bronnen spelen daarbij een steeds grotere rol. Naast recente uitdagingen als haperende supply-chains, de oorlog in Oekraïne en een (gewenste) versnelde uitbreiding van het elektriciteitsnet, zijn er ook acute capaciteitsproblemen ontstaan op het stroomnetwerk. Ofwel: netcongestie.

De sprekers op deze bijeenkomst leggen de nadruk op praktische oplossingen om het probleem van netcongestie aan te pakken.

Na de presentaties krijgen de aanwezigen de gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers en voorbeelden van andere praktische oplossingen met elkaar te delen. Er mogen ook juist andere uitdagingen aan de orde komen, om mogelijkheden met het deskundige publiek te delen hoe (gewenst) beleid omgezet kan worden naar een praktische uitvoering.


Programma:


13:30 – 13:55 uur: Ontvangst (Jacoba Mulderhuis)
13.55 – 14.00 uur: Welkom door de Hogeschool van Amsterdam


14:00 – 15:00 uur: Flexpower3 – meer auto’s op kunnen laden

Dit project is in september 2021 gestart. Er is onderzocht hoe energie in het elektriciteitsnet op een efficiënte manier verdeeld kan worden over elektrische auto’s die opladen. Dat leverde een actieve verdeling van capaciteit bij publiek laden op, om congestie te voorkomen. De uitdaging ligt in hele kleine volumes, maar wel met heel veel connecties met zeer onvoorspelbaar gebruik.

Tijdens dit uur geven de sprekers een algemeen beeld van het Flexpower3-project en wordt er met name ingegaan op de aansturing, flexibiliteit en allerlei technische oplossingen. Ook wordt besproken hoe deze techniek en aanpak bij andere systemen ingezet kunnen worden. Zo wordt ook ingegaan op de impact op onderstations voor een perspectief rond netcongestie.

Marisca Zweistra, Stichting E-Laad en Alliander
Tim Hoogvliet, Vattenfall
Hugo Niesing, Gemeente Amsterdam en Resourcefully


15:00 – 15:30 uur: Pauze

In de pauze wordt een rondleiding mogelijk gemaakt door het Energielab en het Sensorlab. Afhankelijk van het aantal meldingen worden extra rondleidingen ingepland.


15:30 – 16:00 uur: Meer uit het net halen voor zonneparken

Novar realiseert grootschalige turn-key projecten, voor zonne-energie, energieopslag, smart grids en meer. We wekken duurzame energie op in het hele land, alleen is ons stroomnet daar voorlopig nog niet klaar voor. Het gevolg: netcongestie. Daarom gaan wij slim om met de belasting van het net. Hoe? Door bijvoorbeeld een batterij te plaatsen naast een zonnepark, deze te koppelen met een smart grid aan enkele grote energieverbruikers én het stroomnet. Zo bouwen we een groen energiesysteem, waarin we levering en verbruik slim op elkaar afstemmen.

Om dit mogelijk te maken hebben we verschillende dingen nodig, onder andere: realtime data, communicatie en sturing. Zo kunnen we uiteindelijk efficiënter en effectiever gebruik maken van het bestaande elektriciteitsnet.

Tijdens zijn presentatie vertelt Wannes Devillé van Novar hier meer over en gaat onder andere in op een praktijkvoorbeeld en geeft zijn visie op de toekomst van slimme zonneparken, de nieuwe standaard.

Wannes Devillé, Senior Grid and Technical Advisor van Novar


16:00 – 16:30 uur: Het perspectief vanuit het net

Aan de hand van een paar praktijk cases wordt toegelicht hoe het nu precies zit met de drukte op het net. Hoe zien de groeiscenario’s er uit en hoe komen ze tot stand?  en … Hoe we in co-creatie tussen netgebruikers en Stedin slimme oplossingen ontwikkelen en integreren, zodat we het net zo goed mogelijk kunnen benutten.

Anne van der Molen, Stedin


16:30 – 17:00 uur: Discussie

Na de sprekers geven we ook graag de aanwezigen de gelegenheid om vragen te stellen aan de sprekers en voorbeelden van andere praktische oplossingen met elkaar te delen. Er mogen ook juist andere uitdagingen aan de orde komen, om mogelijkheden met het deskundige publiek te delen hoe (gewenst) beleid omgezet kan worden naar een praktische uitvoering.

 


Locatie:

Hogeschool van Amsterdam
Jacoba Mulderhuis
Gerard van Haarlem Theaterzaal (na binnenkomst rechts)
Rhijnspoorplein 2
1091 GC Amsterdam

De dichtstbijzijnde parkeergarage is: Qpark Centrum Oost

Openbaar vervoer: 3 minuten lopen van het metrostation Weesperplein