Kropman bouwt aan een duurzame toekomst
Volgens het klimaatakkoord van Parijs moeten gebouwen steeds meer worden toegespitst op verbruik per m2. Daarnaast mogen we opgewekte energie steeds minder terugleveren en moeten we steeds beter worden in de opslag van energiebronnen. Duurzaam bouwen is dan ook de trend. Kropman Installatietechniek is hierin gespecialiseerd en combineert gebouwgebonden installaties met machine learning en artificial intelligence (AI). Mark Lambert, werkzaam bij Kropman, vertelt er meer over.
Slimme systemen
“Wanneer we een gebouw verduurzamen, kijken we eerst naar de data ervan. Wat zijn de energiestromen en hoe is het ontworpen. Van daaruit bespreken we met de klant wat er mogelijk is met de huidige installatie en wat wij voor verbeteringen zien in bijvoorbeeld het optimaliseren van de werktuigbouwkundige installatie of de regeltechniek. Wij passen het huidige regelsysteem aan en zorgen ervoor dat dit kan communiceren met een hoger systeem zoals een EMS. Waarmee wij de energiestromen beter coördineren en hierbij data via internet (API) kunnen gebruiken”, vertelt Lambert. Kropman gebruikt hiervoor onder andere InsiteSuite. Bedrijven gebruiken zo’n energiemanagementsysteem (EMS) steeds vaker. “Veel bedrijven gaan over naar een klimaatneutraal gebouw. Een EMS maakt dat proces makkelijker en efficiënter. Alle duurzame installaties in een gebouw zijn dan geautomatiseerd. Zo maken bedrijven een flinke stap richting smart building.”
Grootste oplaadpunt van Nederland
In 2021 bouwde Kropman voor a.s.r. verzekeringen het grootste laadplein van Nederland. “Op de parkeerplaats van de verzekeringsmaatschappij installeerden we laadplekken, accuopslag en zonnepanelen. De opgewekte energie gebruikt a.s.r. nu voor het kantoorgebouw en de oplaadpunten.” Zo bouwde Kropman een smart city op kleine schaal. “Het laadplein is uiteindelijk geschikt voor vierhonderdvijftig auto’s, maar je kunt met de zonnepanelen ook het gebouw van stroom voorzien. Met de slimme digitalisering weten we wanneer we energie nodig hebben en wanneer er veel opwekking is. Dit is bijvoorbeeld wanneer de zon fel schijnt. We zien het terug in ons systeem en we stimuleren apparaten om meer stroom af te nemen. Zo zorgen we ervoor dat alle energie wordt verbruikt. Op energieluwe momenten zorgen we ervoor dat de elektrische auto’s wachten met stroom aftappen. Met onze slimme software voorspellen we hoeveel auto’s morgen komen laden en hoeveel energie daarvoor nodig is”, geeft Lambert aan.
“Stroom kunnen we steeds slimmer inzetten. Zo kun je bij piekstroom bijvoorbeeld een auto opladen en op een andere locatie weer ontladen om de wasmachine te laten draaien. De volgende dag heb je voldoende accustroom over om weer naar het werk te rijden. Door dit soort technieken kunnen we sneller energieneutraal leven”, aldus Lambert.
Duurzame toekomst
Lambert werkt al tien jaar bij de firma. Hij nam eens een uitstapje van een jaar, maar ontdekte dat zijn hart bij duurzaamheid ligt. “Techniek en verduurzaming zijn interessante materie. Door de huidige ontwikkelingen in onze branche zetten we iedere dag mooie stappen naar een groene toekomst.” Toch krijgt Lambert vaak de vraag wat hij nu precies doet. “Ik denk dat sommige mensen niet begrijpen wat techniek allemaal voor onze wereld kan betekenen. Misschien vooral doordat het vakgebied niet zo sexy is, terwijl het juist zoveel avonturen biedt.”
Ondertussen wordt Nederland steeds energie neutraler dankzij Kropman. “Momenteel ben ik bezig met een project voor een grote overheidsinstelling. We kijken hoe we het gebouw kunnen herinrichten met slimme installaties, zodat we een smart building kunnen creëren. Die slimme regelingen zie je natuurlijk niet terug als je door het gebouw loopt. Mensen denken er vaak niet meer over na, maar techniek is overal”, aldus Lambert.
Wil je meer lezen over duurzame gebouwinstallaties?
Schrijf je in dan hier in voor onze nieuwsbrief