Industriële IIoT: voordelen, uitdagingen en live demo’s
Het Industriële Internet of Things (IIoT) heeft de potentie om het industriële landschap te transformeren. Door machines, software en sensoren aan elkaar te koppelen, is het mogelijk om processen te optimaliseren en te analyseren in een fractie van de tijd die dat voorheen kostte. Apparaten werken efficiënter waardoor hun potentieel beter wordt benut en bedrijven kosten besparen. De voordelen van IIoT zijn groot, maar er zijn ook uitdagingen op het gebied van veiligheid, beheer, productontwikkeling en communicatie.
De veiligheid van werknemers en machines is een basisvoorwaarde voor een goed functionerend bedrijf. Hier ligt een uitdaging voor IIoT, want hoe meer apparaten en cloudplatforms met elkaar verbonden zijn, hoe groter de kans dat er iets misgaat. IIoT-apparaten kunnen van buitenaf worden aangevallen door cybercriminelen en hackers, maar ook intern ligt menselijk falen continu op de loer: een medewerker vergeet bijvoorbeeld een onderdeel aan te sluiten of ziet iets over het hoofd waardoor een machine niet meer functioneert en de hele keten verstoord raakt. Om uitval van apparatuur te voorkomen en de continuïteit van bedrijfsprocessen te waarborgen, moet de beveiliging van netwerkapparaten, machines en productiefaciliteiten dus op orde zijn. Dit vormt een grote uitdaging voor ontwerpers, want zowel de software als de hardware moeten aan strenge eisen op dit vlak voldoen. Rutronik verzorgt in samenwerking met Swissbit een lezing en demonstratie die specifiek inzoomen op IIoT-beveiliging middels ingebedde geheugenkaarten en USB-sticks.
Uitval voorkomen
Een tweede uitdaging rond IIoT is het beheer. Gerard Fianen zal hier namens INDES-IDS over spreken, waarbij hij de nadruk legt op trouble shooting bij embedded systemen tijdens het normale gebruik in het veld. Voor monteurs is het prettig dat IIoT beheer op afstand mogelijk maakt, waardoor ze niet meer ter plaatse hoeven te komen om problemen op te lossen. Het is zelfs mogelijk om dreigende problemen vooraf op te lossen en zo uitval te voorkomen. Helaas loopt in de praktijk niet alles volgens het boekje. Het beheer wordt vaak bemoeilijkt door beperkingen in de bandbreedte en het geheugen, privacy issues, teveel applicaties op één netwerk of een stortvloed aan triggers. Fianen geeft in zijn presentatie praktijkvoorbeelden en oplossingen voor IIoT-beheer. Op de beursvloer verzorgt INDES-IDS een demo van een systeemcrash die live wordt opgelost.
Productontwikkeling moet anders
Naast de interne uitdagingen rond beheer en veiligheid, zijn er ook externe elementen waar ontwerpers en ontwikkelaars van IIoT-oplossingen mee te maken krijgen. Zo heeft de overheid de wettelijke eisen aangescherpt rond de schaalbaarheid, certificering, standaardisering, time-to-market en beveiliging van IIoT. Daarnaast zijn er maatschappelijke aspecten die de productie beïnvloeden, zoals het tekort aan halfgeleiders, personeel en technische middelen waardoor sommige IIoT-oplossingen (nog) niet gemaakt kunnen worden. Al deze externe uitdagingen hebben volgens Jay Nagdeo van Acal BFI geleid tot een nieuwe manier van IIoT-productontwikkeling die hij tijdens zijn lezing zal toelichten. Op de stand van Acal BFI kunnen bezoekers een demonstratie bijwonen waarbij deze theorie in de praktijk wordt gebracht.
Industriële communicatie slim inrichten
Tot slot is het bij IIoT-gebruik van essentieel belang om data op een betrouwbare en snelle manier te verzenden. Om dit doel te bereiken moet de communicatie-infrastructuur aan strenge voorwaarden voldoen op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en technische specificaties. Met name IIoT-knooppunten zijn berucht omdat ze kwetsbaarder zijn voor aanvallen en technische problemen. Kurt van Buul (HMS Networks) deelt tijdens zijn presentatie hoe bedrijven industriële communicatieoplossingen op een slimme manier kunnen implementeren door gebruik te maken van bestaande netwerkkennis. Aanvullend presenteert HMS Network op de beursvloer een evaluatieboard op een Raspberry Pi waar de bezoeker met eigen ogen kan zien hoe dit in de praktijk werkt.
Ben je nieuwsgierig geworden naar de lezingen en wil je meer weten over IIoT en embedded systems? Meld je dan gratis aan voor het D&E event op 19 april in ’s-Hertogenbosch.