Met de opkomst van smartphones en tablets wordt ook steeds meer nagedacht om Android toe te passen in embedded systemen. Tijdens het D&E bespreekt René Janssen van Logic Technology de voordelen en beperkingen van Android ten opzichte van Linux. Daarnaast kijkt de spreker ook naar de aspecten waar een ontwikkelaar rekening mee moet houden en hoe het ontwikkeltraject met Android eruit ziet. Volgens de spreker wordt Android vooral interessant als er een HMI overwogen wordt.
Android heeft vooral naamsbekendheid gekregen door toepassing in tablets en telefoons. Programmeren gebeurt in Java en het zijn vooral de intuïtieve tools waardoor het interessant wordt. De swipe functie als de gehele look&feel wordt door vele mensen zeer gewaardeerd. Daarom is het ook dat bij HMI (touch display) steeds meer engineers Android overwegen. Duidelijke interesse tonen ontwikkelaars van vending machines, domotica producten, industrial control en medical devices.
Het nadeel van Android is dat het is ontwikkeld als OS voor Tablets en telefoons, en dus oorspronkelijk niet gedacht als OS voor bijvoorbeeld een vending machine. In de zojuiste genoemde markten is het noodzaak om toegang te krijgen tot de hardware, zoals GPIO, SPI, I@C of overige devices welke met een specifieke bus benaderd moeten worden. Dit is met Android niet zo eenvoudig. Standaard wordt enkel USB, Seriele , ethernet , wifi etc ondersteund ( de reguliere communicatie poorten). Maar uiteraard zijn hier mensen mee bezig en zien mensen oplossingen. Tijdens het D&E Event praat Logic u bij over de laatste ontwikkelingen.