Naar verwachting ontmoeten 300 bezoekers vanuit het bedrijfsleven en de onderzoeksinstellingen elkaar op 9 oktober tijdens het jaarlijkse D&E event. Het event faciliteert de bezoeker in het uitwisselen van technische kennis en het opdoen van nieuwe ideeën. De thema’s Wireless, Embedded, FPGA en PCB Technologieën staan hierbij centraal. Jaap Mol (Thales) legt in zijn plenaire lezing “Electronics design challenges in sensor systems” een link tussen deze thema’s.
Thales Groep is een mondiale elektronica speler en specialist is op het gebied van luchtvaart, defensie en informatietechnologie. De Nederlandse vestiging in Hengelo is gespecialiseerd in het ontwikkelen en produceren van geavanceerde radar- en andere defensiesystemen. Productontwikkelingen gebeuren bij Thales door het vormen van multi disciplinaire ontwerpteams en een nauwe samenwerking met externe partijen. Het resultaat zijn geïntegreerde producten die in een laag volume worden geproduceerd en een lange levensduur hebben. Doormiddel van technologie- en/of haalbaarheidsstudies worden vaak vooraf de risico’s in kaart gebracht voordat de daadwerkelijke ontwikkeling start.
De elektronica speelt een belangrijke rol in de productontwikkeling en dit brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Adequate integratie van RF-elektronica, geoptimaliseerde power conversie en high-performance digitale signaalverwerking zijn cruciaal voor phased array radar (antenne) systemen. Door high-density/high-speed PCB’s worden met elkaar verbonden. Hierdoor wordt zowel de integratie als de haalbare data-rates tussen elektronische componenten en/of sensor-subsystemen vergroot.
Tijdens de lezing gaat spreker Jaap Mol in op de uitdagingen bij het ontwerpen van bovenstaande elektronica. De vier hoofdthema’s van het D&E Event worden op deze manier allemaal met elkaar gelinkt.
TU/e: Embedded Systems Design
Vanuit de Technische Universiteit Eindhoven wordt er op het D&E Event in de lezing “Embedded Systems Design” dieper ingegaan op de huidige trends in het systeem design. Waar dient de engineer rekening mee te houden? Systemen bevatten een of meerdere embedded processors die cruciaal zijn voor de interface en de intelligentie. Het wordt steeds complexer om in het design van embedded systemen te voldoen aan alle toekomstige voorwaarden.
Alle requirements, zoals de performance, timing, flexibiliteit, energie, en de kosten in de gaten houden is een hele opgave. Met meerdere praktijkvoorbeelden en designs wordt dit geïllustreerd in de parallelle sessie van Henk Corporaal vanuit de TU/e.
Tomra Systems B.V. is de Nederlandse vestiging van het Noorse Tomra Systems ASA. BEST Sorting en TOMRA besloten in 2012 om de krachten samen te voegen en werd daarmee de wereldwijde marktleider in sorteertechnologie met meer dan 10.000 geïnstalleerde sorteerders. Op het D&E Event geeft TOMRA Sorting een lezing over hoe er in de praktijk wordt geprofiteerd van modulaire software en hardware bouwblokken. Complexe taken die voorheen alleen in hardware mogelijk waren, zijn tegenwoordig op andere manieren op te lossen. Ook FPGA’s worden steeds krachtiger. De spreker gaat verder in op enkele van de specifieke problemen en oplossingen die het automatisch genereren van een sorteer-pipeline stellen aan de VHDL ontwikkeling.
FPGA-oplossingen voor slimme toepassingen
Op de kennismarkt tonen Avnet Silica, National Instruments en Core|Vision door middel van table tops presentaties de laatste FPGA-oplossingen. In het lezingenprogramma wordt er aan de hand van voorbeelden dieper ingegaan op de mogelijkheden en toepassingen. Hoe integreer je intelligentie in huidige embedded systemen? Xilinx geeft een lezing namens Avnet Silica over het Zynq-7000 platform. Een groot aantal system-design problemen in verschillende industrieën kan door de volledig programmeerbare FPGA worden verholpen.
Volledig programmeerbaar betekent dat het vele mogelijkheden biedt. Niet alleen is er door software systeem-intelligentie toe te voegen, maar keuzes en data processing kunnen in real time door de programmeerbare hardware worden doorgevoerd. Daarnaast worden interfaces geoptimaliseerd door de I/O.
De lezing van Core|Vision gaat over het ontwikkelproces van een (AXI) IP binnen Vivado. Met de introductie van de Xilinx 7-Series is Vivado als nieuwe ontwikkelomgeving geintroduceerd. In Vivado heeft Xilinx een aantal veranderingen gemaakt en opzichte van ISE, ook bij het ontwikkelen van (AXI) IP. Onderwerpen die behandeld worden zijn constraining, interrupts , I/O beschrijving, generics en het gebruik van de nieuwe IP-Integrator tool. In de lezing van National Instruments wordt uitgelegd hoe de Xilinx Zynq-7000 kan worden geprogrammeerd met grafisch system-design software. Er wordt uitleg gegeven over het gebruik van LabVIEW van National Instruments op de FPGA en op een dual-core ARM Cortex-A9 processor dat op Linux RT draait. Deze methodiek kan voordelen bieden op het gebied van rapid prototyping en toepassingen in de machinebouw of smart grids.