In 2020 zijn er naar schatting 30 miljard ‘connected devices’ . Voor het grootste gedeelte zijn dit consumententoepassingen maar ook industriële toepassingen zijn steeds vaker verbonden. Het op afstand monitoren of managen van toepassingen biedt de industriële gebruiker veel gemak. Maar wegen de extra kosten op tegen de opbrengsten? Op het D&E event krijgen bezoekers een overzicht van de laatste ontwikkelingen op het gebied van WiFi en RFID. Welke ontwikkelingen zijn er en hoe zijn deze te integreren in bijvoorbeeld een embedded systeem? Dog Back Design Solutions gaat in op het ontwikkeltraject van kleine geïntegreerde producten en de bijbehorende uitdagingen.
Bij het ontwikkelen van wireless connectiviteit systemen zijn er een groot aantal standaard draadloze oplossingen beschikbaar. Het selecteren en kiezen van de meest geschikte oplossing is geen gemakkelijke opgave. Dog Back Design Solutions gaat in op de belangrijkste design challenges. Zaken die de onder andere aan bod komen zijn: antenne ontwerp/performance, EMC/ESD, maakbaarheid en de afstemming tussen het mechanische- en het elektronische design. De belangrijkste uitdagingen worden besproken waarbij de kostprijs niet uit het oog wordt verloren.
Een sprekend praktijkvoorbeeld is de onlangs ontwikkelde beeldhorloge. Dog Back Design Solutions heeft dit project van ontwerp tot productie uitgevoerd. Nadat er een keuze was gemaakt voor de meest geschikte draadloze technologie is de hardware, software en mechanica ontwikkeld. Dit omvat onder andere het systeem ontwerp, de componenten selectie, het PCB ontwerp, RF ontwerp, User Interface (UI), embedded software en tool ontwerp. Gebruikte technologieën zijn: GPRS, Touch screen, Arm 9 processor, Graphical User Interface (UI), Lithium ion battery, Piëzo actuator, IP52- spatwaterdicht. Het beeldhorloge is op de kennismarkt te zien.
Wat is de meest optimale radioband voor uw toepassing?
De meest populaire vergunningvrije draadloze connectiviteit systemen werken in de 900 MHz, 2,4 GHz en 5-GHz frequentie. Zonder goede praktische kennis, is het lastig te bepalen wat de meest optimale radioband voor een toepassing is. Toepassingen gedragen zich anders in de frequentiebanden en alle banden hebben verschillende sterke- en zwakke punten. Plenaire spreker Guido Dolmans (Holst Centre) geeft praktische tips voor het maken van de juiste keuze. Daarnaast bespreekt hij diverse innovatieve wireless toepassingen in de 900 MHz band.
De belangrijkste voordelen van radio’s in de 900 MHz is de steun voor de lange afstand en betrouwbare verbinding. De vier praktijkvoorbeelden die worden gepresenteerd:
1. 900MHz (RFID toepassingsruimte) voorbeelden van sensortoepassingen die gebruikt worden bij het monitoren van voedselkwaliteit.
2. IEEE 802.15.4g-SUN standaard voor slimme utiliteit wordt onder andere gebruikt voor metering van smart grid en smart utility, staat de ondersteuning van grote, geografisch verspreide netwerken met minimale infrastructuur.
3. IEEE 802.15.4k-LECIM wordt gebruikt voor monitoring en management van belangrijke infrastructurele toepassingen, zoals water, vervoer, veiligheid, bruggen. In dit kader gaat de spreker ook in op de ontwikkeling van de volgende generatie Wifi 802.11.ah systemen voor low-power sensornetwerken en outdoor mobiel dataverkeer.
4. Ook demonstreert de spreker een door Holst Centre gefabriceerde zelfkalibrerende 900 MHz RF energy harvester met uitstekende draadloze bereik prestaties.
Wireless connectiviteits modules en systemen op de kennismarkt
Eenentwintig bedrijven tonen op de kennismarkt de laatste ontwikkelingen. Ook op het gebied van wireless connectiviteit zijn er veel modules, producten en systemen te vinden. Zo zien bezoekers bijvoorbeeld het Swarm concept van Nanotron op de stand van TOP Electronics. Anybridge M2M presenteert op de kennismarkt complete wireless systemen waar de industrie gebruik van kan maken.
AnyBridge M2M creëert oplossingen voor duurzame M2M-toepassingen voor het op afstand meten en besturen van systemen en het beheer van meetdata. AnyBridge heeft, op basis van open standaarden en open source, zelf een flexibel en robuust platform ontwikkeld. Dit platform bestaat uit hard- en softwaremodules waarmee voor elk vraagstuk een efficiënte oplossing kan worden aangeboden. AnyBridge heeft verschillende M2M producten die direct gebruikt kunnen worden; een stand-alone geïntegreerde oplossing voor draadloze sensor metingen, een kleine en krachtige meet- en datalogunit met GPRS communicatie en een zeer energiezuinige batterij-gevoede GPRS datalogger voor waterpeilmetingen. Dankzij het modulaire ontwerp, zijn de AnyBridge M2M modules te gebruiken voor tal van M2M-toepassingen. Ook is AnyBridge M2M in staat om klantspecifieke oplossingen te ontwikkelen en te hosten.