Om een idee te krijgen van de mogelijkheden van een protocol analyzer is hier een daadwerkelijke case beschreven. Er is een probleem opgetreden op een VPX platform met een 3U VPX kaart. Op één na werken alle slots. Met diverse leveranciers is geprobeerd het probleem op te lossen en dit heeft veel tijd gekost. Zowel de elektronica, bekabeling als de layout zijn bestudeerd maar daarnaast is ook onderzocht of de oorzaak gerelateerd is aan een mechanisch defect of een impedantie mismatch in de backplane bij dat specifieke slot. Na uitsluiting van deze mechanische en elektrische oorzaken, is er zelfs gedacht aan het herontwerpen van de backplane. Er is besloten eerst een PCI Express Analyzer met VPX interposer in te zetten.
De PCI Express Analyzer wordt gebruikt om inzicht te krijgen in het functioneren van het protocol en om te bepalen waarom de kaart niet functioneert als verwacht.
Allereerst is vastgesteld dat de protocol trace correct kan worden opgenomen, waaruit kan worden afgeleid dat er geen elektrische of layout issue is. Uit het opgenomen dataverkeer blijkt echter dat er wel schendingen van het PC Express protocol voorkomen, zelfs in het goed functionerende slot.
Het bedrijf is teruggegaan naar de leverancier van de 3U VPX kaart en toonde aan dat er een protocolprobleem was. De leverancier bood een upgrade oplossing die het probleem zou elimineren. In de praktijk was het probleem ook opgelost. Echter een protocol analyse brengt aan het licht dat er nog steeds problemen aanwezig zijn. Deze kunnen op een later moment de kop op steken, bijvoorbeeld als hardware gecombineerd wordt (compatibiliteit). Uiteindelijk bleek het probleem te zitten in de implementatie van de PCI Express switch in de backplane. Met gebruik van de informatie uit de protocol analyse hebben de bedrijven gezamenlijk een oplossing gevonden door het aanpassen van de firmware.
Neem voor meer informatie contact op met AR Benelux.