Niemand wil een product in de markt zetten wat niet aan de wensen van de eindgebruiker voldoet. Om er dus zeker van te zijn dat wat je hebt geproduceerd ook daadwerkelijk functioneert zoals het is bedoeld en het liefst gedurende de gehele gebruikerscyclus van het product, zul je het dus goed moeten controleren/testen voordat het de fabriek verlaat. Om dit testen kostenefficiënt in te richten is een elektrische test aan het einde van de assemblage van de PCBA (Printed Cirquit Board Assembly) en het volledig geassembleerde product noodzakelijk. Het testen wordt gedaan met behulp van een zogenaamd testsysteem.
Nu kun je voor iedere DUT (Device Under Test) een testsysteem (laten) bouwen en ontwikkelen maar je kunt ook denken aan een universeel en modulair testsysteem welke in staat is al je producten te testen. Het ontwerp van de PCBA is hierbij heel belangrijk. Het is namelijk onmogelijk om een DUT goed te testen als je er niet bij kunt met je meetapparatuur of programmer. Daarom wordt ook kort ingegaan op de het belang van DFT (Design for Test) en wat hierbij de belangrijke aspecten zijn om rekening mee te houden in je ontwerp en bovenal, waarom.
Alle aspecten welke van belang zijn bij het maken van de keuzes en de mogelijke valkuilen waar je mee te maken kunt krijgen tijdens de ontwikkeling van zo’n testsysteem en van de bijbehorende test-tooling komen in deze presentatie aan bod.
Peter van Oostrom, Romex
Ontdek meer over de demo die Romex verzorgt op de beursvloer. Klik hier voor meer info.
Klik hier voor de PDF-versie van de presentatie