Een heterogeen systeem is een systeem dat samengesteld is uit verschillende typen processorelementen. Al deze elementen werken samen, maar hebben een verschillende functionaliteit. Denk hierbij aan FPGA’s, multicore CPU’s en/of DSP’s. Elk van deze elementen biedt specifieke voordelen, maar het integreren van de verschillende onderdelen is toch een behoorlijke klus. De laatste generatie SoC’s zijn inmiddels al op de markt, bijvoorbeeld de Zync-7000 van Xilinx die een dualcore ARM Cortex en een krachtige FPGA in een package biedt.
Door de processor en de FPGA op dezelfde IC te plaatsen, gaat de Zync SoC verder dan elk andere losse component, bijvoorbeeld door de 10.000 verbindingen tussen de processor en FPGA stof. Met deze grote hoeveelheid interconnects is al gedemonstreerd dat er over 16 DMA kanalen 300 MB / s aan data gestreamed wordt tussen de FPGA en de processors.
Op de NIWeek technologieconferentie in Austin begin deze maand presenteerden ARM en Xilinx hun samenwerking en toekomstige plannen.
Op NIWeek werd ook een wafer-inspectiemachine getoond waar een heterogeen systeem grote prestatieverbeteringen toonde, tot wel 200x. Om heterogene technologie toegankelijk te maken heeft National Instruments deze maand een embedded controller uitgebracht, de NI cRIO-9068. Hiermee is de eerste stap gezet, namelijk het beschikbaar zijn van een off-the-shelf platform, dat langdurig beschikbaar is en ondersteund wordt door een grote fabrikant. Interessant is dat de cRIO-9068 is uitgerust met een Linux Real-Time operating systeem en programmeerbaar is met zowel LabVIEW als C. De hardware en software gecombineerd levert een open CompactRIO waarmee ontwikkelaars en wetenschappers een complete applicatie mee ontwikkelen.