Het ontwerpen en bouwen van huizen kun je vergelijken met het ontwikkelen van elektronica. Het verschil is de inzicht in de problematiek, hoeveelheid werk en aanschouwelijkheid van de voortgang.
Beide realisaties beginnen met een verbale vraagstelling, die uiteindelijk moet resulteren in een concreet resultaat. De aanpak bij beide ontwikkelingen komen veel overeen. Er is een aanlooptraject, waarin alle wensen en eisen op papier gezet worden. Na het ontwerp en de acceptatie ervan worden offertes bij aannemers aangevraagd voor de bouwkosten van het ontwerp.
Het is voor de architect vooraf onmogelijk te zeggen wat de totale kosten zijn op basis van louter en alleen de functionele eisen (bijv. entree, keuken, woonkamer en 1 slaapkamer). Het is zeer gebruikelijk dat de klant zijn bestedingsbudget aangeeft, zodat de architect een indicatie heeft wat voor een soort huis verwacht mag worden. Als er na de eerste schetsen een indicatie is gegeven, worden vervolgens door de opdrachtgever de eisen aangescherpt (3 slaapkamers, huiskamer wordt beduidend groter, duurdere bakstenen, garage e.d.).
Als vervolgens een vaste prijs moet worden gemaakt, zal het duidelijk zijn dat de totale bouwkosten aanzienlijk hoger zijn, ook al lijken functionele eisen nagenoeg gelijk (een slaapkamer blijft een slaapkamer). Toch kost het heel wat inspanning, om de extra functionaliteiten toe te voegen en zeker als dit in een uitvoering aangepast moet worden (aanpassen bestek, nieuwe aanbestedingen, e.d.). Het moet uiteindelijk een eenheid vormen, waarin de infrastructuur goed is doordacht en uitgevoerd. Er moet meer materiaal komen (bakstenen, cement, ramen, deuren, afwerkmateriaal, e.d.) en het kost meer tijd om het te realiseren (bijv. metselwerk, pleisterwerk, elektricien, loodgieter). Ook de overhead neemt toe, er moet meer geregeld worden, hogere transportkosten, enz. Uiteindelijk moet het huis overeenkomen met hetgeen de opdrachtgever in zijn hoofd had.
Men accepteert dit omdat het bouwen van huizen een bekende technologie is en zeer aanschouwelijk. Men ziet wat er gebeurt. Helaas is dit bij de ontwikkeling van elektronica niet zo, zeker niet bij de software. Daarbij komt nog eens dat de vertaling van de functionele eisen naar de elektronica een noodzakelijke stap is voor ons, maar voor een buitenstaander niet altijd goed te volgen is. Indien hij niet bekend is met de elektronica, komt er een moment waarop hij alleen maar kan hopen dat hij krijgt wat hij gevraagd heeft. Als bij het (tussen)resultaat blijkt dat dit nog niet eens is wat hij eigenlijk qua functionaliteit en/of kwaliteit in zijn hoofd had, zijn de reacties voorspelbaar.
Als dienstverlenend bedrijf zitten wij niet op dergelijke reacties te wachten. Liever steken wij onze energie in werkzaamheden, waarin de vraagstelling van de klant overeenkomt met wat hij nou uiteindelijk wil of nodig heeft om zijn probleem op te lossen. Voor ons is dit ook van belang, omdat wij in feite architect, aannemer en uitvoerende zijn. Uit onze jarenlange ervaring hebben wij een aanpak aangemeten, waarin alle aspecten voor een goed eindresultaat volgens een directe weg (first time right!) naar voren komen. Dit kan alleen als er een samenwerking bestaat tussen alle betrokkenen, inclusief de opdrachtgever. Met onze aanpak kunnen wij, middels onze specificaties, inzicht geven in het einddoel, het bijbehorende werk, de voortgang, enz.
We hopen met onze projectaanpak het vertrouwen te krijgen die voor dergelijke ontwikkelingen nodig zijn. Het beste vertrouwen kan alleen verkregen worden door resultaten, historie en tevreden (en daardoor terugkerende) klanten. Wij blijven werken aan gezonde samenwerkingsverbanden, het is ook in ons belang en geeft ons extra motivatie.
Van Mierlo Ingenieursbureau b.v.
ir. Marc van Mierlo