The Big Apple, New York City is, nog steeds, het hart van de wereldeconomie. Silicon Valley aan de westkant, de Hollandse polders aan de oostkant, ze liggen beiden op vergelijkbare afstand van Manhattan Island. Er is hoop dat het traditionele protectionisme van de Amerikanen juist daar verder afzwakt, dat de wolven van Wall Street worden gemuilkorfd. Nederlandse Technologie-ondernemers bewijzen dat ook daar wordt opgemerkt en op waarde wordt geschat wat zij hebben te bieden. In deze editie van Signalement komen drie voorbeelden voor het voetlicht.
Het bekende, zichzelf voortdurend vernieuwende bedrijf Nedap uit Groenlo levert een Canadees engineeringbedrijf de technologie om UV licht zo aan te sturen dat de hele stadconglomeratie continu kan beschikken over schoon, gereinigd water. Tonnie Telgenhof Oude Koehorst is de man van Nedap Light Controls die met verve vertelt over het bijzondere project, ‘s werelds grootste UV drinkwater purificatie systeem. Nedaps’ way to New York verliep via een openbare aanbesteding. ‘’Vanuit het verleden zijn we gespecialiseerd in voedingen voor UV lampen, lage druk/hoge vermogens lampen. We combineren vermogenselektronica met intelligente aansturing van die lampen en we weten alles van veiligheidsvoorschriften zowel in van Noord-Amerika als in de Europese markt. Onze klant is Trojan, de grootste op gebied van UV installaties. Zij wonnen de aanbesteding. Nedap is al lang aanwezig in de VS met een eigen vestiging, maar dit project is natuurlijk een prachtig visitekaartje: de dagelijkse purificatie van twee miljard liter drinkwater.’’
Technostarter LPM, Leiden Probe Microscopy, bouwde een heel complex prototype wetenschappelijk apparaat, de Reactor STM: een chemische reactor gecombineerd met een Scanning Tunneling Microscope. “’Die willen wij per sé hebben’ zeiden de mensen van Brookhaven National Laboratories in New York. De wetenschap is de kortste weg naar de wereldmarkt. De aankoop van deze top-of-the-bil instrumentatie, kon betaald worden via subsidie uit een stimuleringsfonds van Obama. Heel opmerkelijk natuurlijk dat men dan is uitgekomen bij een klein Leids bedrijf,’’ vertelt Gertjan van Baarle van LPM. “Heeft alles te maken met de presentaties die de hoogleraar achter deze ontwikkeling, Joost Frenken hier over in de wereld heeft gehouden. Maar uiteindelijk moet je de Amerikanen echt overtuigen hoe uniek de apparatuur is; onze klant is een Amerikaanse overheidsinstantie en moet daarom aantonen dat de technologie niet binnen de VS beschikbaar is. Daarnaast moet je in de aanbestedingsprocedure je professionaliteit zien aan te tonen.”
Embed Engineering is een bedrijf dat complexe elektronische sensorsystemen ontwikkelt. “We hebben klanten in Silicon Valley, California en in Houston, Texas, heel divers, vaak gebaseerd op onze kennis gekoppeld aan dienstbaar luisteren naar de klant en zijn wensen en behoeften. In de VS zijn dat applicaties in de energiesector, de offshore industrie en in life science.” Marko Bolt vertelt er over met enthousiasme. ”Wat ons enorm helpt is het kantoor dat we hebben in het in New York. Als je van Noord Nederland daarheen gaat ben je op de helft van de afstand naar Californie of Texas. Maar wat net misschien nog wel belangrijker is, je hebt dan een vestiging in de States en we kunnen klanten optimaal bedienen. Dat is belangrijk als je binnen wilt komen. En wij combineren dat met het betrouwbaarheidsimago dat Friesland ook daar heeft.” De man achter het Fryslân House is Lennard Drogendijk van het Fryslân Development Fonds. “Het was een wild idee dat eigenlijk en onverwacht grote vlucht genomen heeft. Een gezamenlijk kantoor voor bedrijven met ‘een Fries hart’, dus niet per sé in Friesland gevestigd, waar je tegen beperkte kosten een vestiging kunt openen, samen met vertrouwde mensen die de lokale situatie kennen. Doen we vanuit Friesland zelf in Amsterdam en inmiddels ook in Riga, Letland.”
Drie voorbeelden van Dutch Technology in New York, ze illustreren dat we niet alleen naar het oosten hoeven te kijken voor internationale kansen…
Signalement, mei 2014