E-waste workshop 11.0
Lourens Rozema, technisch directeur van Embed, geeft wereldwijd E-waste workshops. In juni 2012 gaf hij een workshop tijdens het Open Here festival in Dublin. De workshop was leerzaam voor de deelnemers en heeft de aandacht gevestigd op E-waste (elektronisch afval) en mogelijkheden tot recycling.
Grote hoeveelheid E-waste
Tijdens de workshops wordt gewerkt met E-waste: elektronisch afval. Dit afval krijgt een nieuw doel, want de deelnemers maken er een gezamenlijk kunstwerk van. Tegenwoordig is er erg veel E-waste, omdat we in een consumptiemaatschappij leven. Apparaten als mobiele telefoons, spelcomputers en PC’s hebben een korte levensduur. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel en de gebruiker wil steeds het nieuwste type elektronica hebben. De oude apparaten gooien ze weg. Dit resulteert in enorme hoeveelheden elektronisch afval en in producten die verouderd zijn en daarom niet meer verkocht worden.
Afval een nieuw leven geven
De deelnemers aan de workshop geven de E-waste een nieuw leven door er een gezamenlijk kunstwerk van te maken. Ze halen de tweedehands- of verouderde elektronica uit elkaar. Ze hacken en combineren deze elektronica, zodat er een uniek apparaat ontstaat. Tijdens dit proces leren de deelnemers op een praktische manier over hardware- en software engineering. De deelnemers hoeven geen voorkennis te hebben en hebben allerlei achtergronden: technici, studenten, kunstenaars en andere belangstellenden zijn vertegenwoordigd. Ze beginnen met een grote hoeveelheid oude elektronica en maken -via concept, ontwerp en realisatie- een interactief kunstwerk. E-Waste heeft dan een nieuw leven gekregen!
E-waste workshop 11.0
Tijdens workshop 11.0 hebben deelnemers hun eigen E-waste meegenomen. Deze oude apparaten hebben ze gehackt en onderdelen zijn gebruikt om in combinatie met een Wifi-router een uniek communicatiemiddel/kunstwerk te creëren. Op de website van E-waste is het resultaat te zien.