Efficiency in alle geledingen van een organisatie is van belang om gestelde doelen te realiseren. Bij de ontwikkeling van innovatieve producten is efficiency eveneens van groot belang. Een vertraging van de planning kan leiden tot imagoschade of gemiste marktkansen. Een kostprijsoverschrijding lijdt tot minder rendement op de investering.
Efficiency is dus een belangrijke sleutel tot succes, maar hoe moet dat dan?
Onderstaand zijn een aantal tips en tricks gegeven die helpen om de ontwikkeling van nieuwe producten efficiënt te laten verlopen.
1. Specificeer het product!
Specificatie van het te ontwikkelen product is een essentieel onderdeel om het maken van een (project)plan mogelijk te maken. Tegelijkertijd dwingt het specificeren de opdrachtgever en ontwikkelaar na te denken over het nut, de noodzaak en mogelijk ook de haalbaarheid van de gestelde eisen. De specificatie is in de communicatie met de opdrachtgever essentieel.
Belangrijk in deze fase is het zich te beperken tot de echt noodzakelijke producteisen. Teveel eisen leidt tot een product met de spreekwoordelijke “Schaap met de vijf poten”-eisen. Projectbeheersing, kostenaspecten en risico’s nemen sterk toe.
2. Stick to the plan!
Efficiënte productontwikkeling start met het maken van een goed projectplan op basis van het gekozen product ontwikkelproces, waarin minimaal aandacht is voor de planning, de kosten en de risico’s. De risicoanalyse is inclusief maatregelen hoe deze risico’s te verkleinen. Bijvoorbeeld door deeltesten uit te voeren, kennis te vergroten of een andere minder risicovolle oplossing te kiezen.
De aanbeveling is om het plan ook uit te voeren zoals omschreven.
Mocht er onverhoopt toch een afwijking nodig zijn, dan registreert en documenteert de engineer en overlegt deze met de projectleider over de achtergronden. In het projectoverleg komen deze wijzigingen aan de orde en neemt de projectleider een besluit. Het plan wijzigt.
3. Samenstelling van het projectteam!
De samenstelling van het projectteam is een niet te onderschatten aspect binnen het project. Naast dat er een goede mix dient te zijn van verschillende karakters, verdient het de voorkeur om alle technische disciplines op te nemen in het team. Dus naast de traditionele disciplines als elektronica, mechanica, human interface design, software, ook direct vertegenwoordigers van productie, quality assurance, verpakking, service & garantie en in veel gevallen logistiek.
Hoewel de inspanning van deze laatste disciplines in de beginfase klein is, levert de deelname veel op in de latere stadia. De specifieke eisen en wensen zijn bekend en de ontwikkelaars houden hiermee direct rekening mee, waarschijnlijk tegen geringe inspanning en kosten.
Het vroegtijdig betrekken van alle disciplines heeft ook een positief effect op de overdracht van informatie. Alle projectleden zijn immers op de hoogte van de geschiedenis, de status en het verloop van het project.
4. Verifieer je eigen werkzaamheden!
Op basis van de specificatie van het product komt het ontwerp tot stand. De engineers ontwerpen technische documentatie. Aan de hand van de documentatie vindt bestelling plaats van prototypes. Een juiste verificatie van prototypes verloopt beter aan de hand van het puntsgewijs nalopen van elke eis die is gesteld in de specificatie. Zo dient de specificatie ook als verificatie plan.
5. Review met collega’s
Tijdens het ontwikkelproces ontwerpen engineers met verschillende achtergronden ieder een deel van het nieuwe product. In veel gevallen zal een engineer in eerste aanleg zijn eigen deel van het ontwerp opzetten en uitwerken. Hierbij bestaat het gevaar op het onderbelichten van aspecten, het maken van fouten en missen van de juiste interface met aanpalende vakgebieden.
Ter voorkoming van dergelijke fouten is het raadzaam dat engineers met collega’s buiten het project en/of aanverwante disciplines, de ontwikkelde (deel)oplossingen bespreken en uitleggen. Het geven van uitleg dwingt de engineer zijn eigen gedachten en oplossingen te ordenen. In veel gevallen blijkt snel waar eventuele fouten zijn ontstaan.
Tot slot is het aan te bevelen om voor het bestellen van prototypes of onderdelen daarvan, een formele review te houden. Eventuele tekortkomingen zijn nog voor de bestelling te corrigeren.
6. The devil is in the details
Innovatieve producten ontwikkelen is zeker geen eenvoudig proces of activiteit. Feitelijk is het een continue activiteit waar veel creativiteit, werken in onbekende domeinen en ook inlevingsvermogen voor nodig is. Tot slot blijkt dat op het eerste oog onbelangrijke details en triviale aannames vaak leiden tot extra werk achteraf, met alle consequenties van dien. Oog voor detail en een juiste logboekvoering kunnen vele potentiele risico’s voorkomen of op zijn minst verkleinen.
Dog Back Design Solutions ontwikkelt fysieke producten in opdracht van derden, waarbij het zwaartepunt ligt op Wireless, Wearable & Walkable producten. State of the art elektronica, embedded software en ontwerpen geschikt voor massafabricage zijn onze specialiteit. De bovenstaande tips zijn opgesteld aan de hand van lessons learned van vele innovatieve productontwikkelingen.
Neem voor meer informatie contact op met Dog Back Design Solutions.