Op vrijdag 3 juni heeft de DevClub-sessie 2016 plaats gevonden op de campus van Universiteit Twente. Naast een tweetal lezingen (vanuit Thales en Universiteit Twente) en twee cases (vanuit Athom en Thales) stond er een rondleiding door het Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM) en de TechMed proeftuin op het programma.Binnen deze proeftuin is het mogelijk om prototypes laagdrempelig te testen in een realistische medische simulatieomgeving, let hierbij in het bijzonder op de mogelijkheid om gebruik te maken van een innovatievoucher.
Het programma van de DevClub-sessie was als volgt:
Donderdag 2 juni (optioneel):
19.00 – 21.00: Dinnerbuffet
21.00 – : Informeel samenzijn
Vrijdag 3 juni:
08.30 – 09.00: Ontvangst & opstellen Be Proud & Show It
09.00 – 09.25: Introductie + pitch nieuwe leden
09.30 – 09.55 Toepassen van User Experience in het ontwikkelproces bij Thales.
Wat is User Experience gezien vanuit het perspectief van Thales en waarom doen we aan UX? Aan de hand van voorbeelden laten we zien wat Thales doet op het gebied van UX en wat is er al bereikt.
Wouter Hoogstra, Thales
Download presentatie
10.00 – 10.25: Ontwikkeling van de TechMed proeftuin
Welke projecten zijn er, wat is het doel en wat gebeurd er in zijn totaliteit in het Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM).
Contactgegevens:
Renske van Wijk, Universiteit Twente (r.m.vanwijk@utwente.nl, +31 (0) 53 489 5770)
Remke Burie, Universiteit Twente (r.burie@utwente.nl, +31 (0) 53 489 2902)
Download presentatie
10.30 – 11.30: Introductie cases
Case 1 – Athom
Homey is een smart-home hub dat verbindt met alle apparaten in huis. Ondersteunde technologieën zijn Wi-Fi, Bluetooth, ZigBee, Z-Wave, 433 Mhz, 868 MHz, Infrarood en NFC. Homey kan worden aangestuurd via spraakbediening, via een smartphone app (iOS + Android) en via automatische regels (if this then that-achtig). Het probleem is dat er geen goede methode is om met grote zekerheid te weten wanneer een gebruiker thuis is, wanneer niet en ie het is. Bepaalde technologieën om dit te bepalen zijn Geofencing, het verbonden Wi-Fi netwerk van de smartphone vergelijken met Homey’s Wi-Fi netwerk, bewegingssensoren etc. De vraagstelling van deze case was: Hoe kan Homey met grote zekerheid weten wie thuis is, en wie niet
Case 2 – Thales
Ontwerp een nieuwe interface voor de SOTAS crewbox. Technische requirements werd gegeven, omschrijving van gebruik de gebruiker en de wensen van gebruikers werden gegeven. Tijdens de uitvoer van de use case konden de deelnemers de user requirements uitwerken en hun nieuwe interface ontwerpen. Hierna werdede ideeën bekeken en werd gevraagd hun ontwerpkeuzes toe te lichten op basis van de technische en user requirements. Samenvattend kan de huidige interface worden toegelicht op basis van de ontwerp keuzes.
11.30 – 13.00: Uitwerken cases
13.00 – 13.30: Lunch en uitreiking Delphi 2016
13.30 – 14.00: Presentatie uitkomsten cases
14.00 – 15.00: Rondleiding TechMed proeftuin en Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM)
De nieuwe ‘TechMed proeftuin’ van de Universiteit Twente maakt het mogelijk om technologische producten, van bijvoorbeeld startup ondernemingen, te testen in een gesimuleerde en realistische medische omgeving. Het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling (EFRO) ondersteunt deze nieuwe testomgeving. Door medisch-technologische producten te testen in een hoogwaardige simulatie-omgeving, is een snellere marktintroductie mogelijk: voorafgaand aan de klinische trials en goedkeuringstrajecten is al veel kennis en ervaring te verzamelen. Een ondernemer kan een prototype of nieuwe dienst uitvoerig testen in het Experimental Centre for Technical Medicine (ECTM) van de UT, dat onder meer beschikt over een gesimuleerde operatiekamer en een intensive care unit. Het ECTM wordt voor onderwijs en onderzoek gebruikt, voor onder meer de opleiding Technische Geneeskunde, het Instituut MIRA van de UT en voor externe partijen uit het medische veld.
Contactgegevens:
Renske van Wijk, Universiteit Twente (r.m.vanwijk@utwente.nl, +31 (0) 53 489 5770)
Remke Burie, Universiteit Twente (r.burie@utwente.nl, +31 (0) 53 489 2902)
15.00 : Borrel in hotelbar
Zie hier de foto’s!