Met de ‘things’ van het Internet of Things (IoT) wordt zo ongeveer ieder (embedded) systeem bedoeld dat in de een-of-andere vorm connectiviteit heeft. Of het gaat om wearable electronics met Bluetooth, of om een hijskraan met een GPRS-verbinding, “one IoT-label fits all”, lijkt het haast. En met de komst van de breedbandige mobiele netwerken geldt letterlijk: the sky is the limit. Een voorloper van het IoT is machine-to-machine communication (M2M) en om dit nog enigzins van de grote IoT-massa te kunnen onderscheiden, wordt het ook wel het Industrial Internet of Things genoemd. Voor nu houden we het maar even bij M2M…
Tot nu toe werden M2M-toepassingen vooral in een verticaal segment ontwikkeld en aangeboden, zoals machine control, smart metering, vendor managed inventory. Recentelijk wordt een trend zichtbaar waarbij deze disciplines worden gebundeld in bredere M2M-toepassingen en, wellicht verrassend voor sommigen, zien wij dit nu vooral in de landbouw.
AnyBridge ontwikkelt op dit moment in opdracht van De Hoeve BV (nauw betrokken bij de Keten Duurzaam Varkensvlees) in Valkenswaard een M2M-toepassing voor een nieuw type varkensstal die ontworpen is voor een goed dierenwelzijn, laag energieverbruik en lage milieubelasting. De stal is op dit moment in aanbouw. Daarbij worden o.a. de volgende zaken gemeten, gestuurd en bewaakt:
- Drinkwater-opname van de dieren
- Bewaking van de luchtkwaliteit (temperatuur, gasconcentraties en fijnstof) in de stal
- Besturing van de mestafvoer
- Voorraden in de veevoeder-silo’s
- Energieverbruik
Vanuit technisch perspectief komen zaken als procesbesturing, sensoruitlezing, industriële communicatie, meterprotocollen en alle M2M-basisfuncties (data loggen, device management, koppeling aan business-processen) aan bod, met een enorme diversiteit aan randapparatuur, van luchtkleppen tot flowmeters en radarsensoren tot gasmeetcellen. Om al deze periferie op een elegante wijze aan elkaar te koppelen is al een uitdaging op zich…
Wellicht nog interessanter is de toepassing vanuit het perspectief van de gebruiker. Er zijn bij in het proces van varkenshouderij vele partijen betrokken. Om te beginnen natuurlijk de agrarische ondernemer zelf, maar ook de diëtist/veevoederadviseur, de veevoederleverancier en de energieconsultant, om er een paar te noemen. Zo hebben zowel de veevoederadviseur als de -leverancier belang bij de voorraadinformatie, en de hiervan afgeleide verbruiksinformatie, die de silometing oplevert. De eerste voor het bewaken van de voeropname en het bepalen van de voerconversie, de tweede voor de tijdige levering van nieuwe voorraad en het aansturen van de productie.
Om de ontwikkeling van een dergelijke multi-disciplinaire M2M-toepassing mogelijk te maken is, naast goede kennis van de techniek en het toepassingsgebied, een stevige applicatiebasis van het M2M-systeem nodig. Er komen vele datastromen bij elkaar die ook weer aan de verschillende eindgebruikers beschikbaar moeten worden gemaakt. Om dit allemaal (letterlijk) in goede banen te leiden moeten de infra- en datastructuren goed gedefinieerd zijn en dat vraagt om een architectuur die zowel robuust als flexibel is. Het AnyBridge M2M Platform is beide.
Onderdeel van de toepassing is een webportal waarin de informatie voor de verschillende gebruikersgroepen op een logische wijze gepresenteerd wordt en waarmee de agrarische ondernemer de configuraties kan bedienen (bijv. de besturing van de mestafvoer). Het webportal is gebaseerd op de Application Programming Interface van de AnyBridge Server.
Naarmate het Industrial Internet of Things zich verder uitbreidt, zullen ook multi-disciplinaire M2M-toepassingen meer gemeengoed worden. De beschreven toepassing in de veehouderij is slechts één voorbeeld. Energiemanagement en home automation zijn al nauw met elkaar verweven, security en smart healthcare ligt in het verlengde ervan. Terug naar de meer industriële toepassingen. Zoals maritime fuel management, een ander vakgebied waarmee AnyBridge zich bezig houdt; het ligt dicht tegen het operationele bedrijf en onderhoud van zeeschepen aan, maar houdt ook verband met de controle op het naleven van milieuregelgeving in de scheepvaart. En als de M2M-functionaliteit eenmaal aan boord is, worden andere toepassingen vanzelf ontdekt en ontgonnen…
Bij al deze toepassingen zijn meerdere stakeholders rondom de eindgebruiker betrokken, elk met hun eigen dienstverlening en/of belangen. Aan het begin van een ontwikkeling valt niet te voorzien welke mogelijkheden er in een latere fase nog aan de horizon verschijnen. Door te kiezen voor een goede opzet van de M2M-applicatie, rekening houdend met nu nog onbekende nieuwe ontwikkelingen, is de basis gelegd voor een toekomstbestendig bedrijf van de applicatie in het multi-disciplinaire Industrial Internet of Things…
Neem voor meer informatie contact op met AnyBridge M2M Solutions.