“Het is allemaal uit de hand gelopen”
Het zonnetje schijnt. De vogeltjes fluiten. Het is lente! Alles wordt weer nieuw. We trekken er dus op uit. En wel naar Rotterdam. Naar het centrum om precies te zijn. Want daar is Test-OK gevestigd. Een bedrijf dat zich nog maar kort geleden toelegde op industrial design, maar zich in zes jaar tijd heeft ontwikkeld tot een full swing technologisch bedrijf met internationaal succes. Jazeker, alles is nieuw. Het is lente!
Verwacht je niet echt, een technologisch bedrijf midden in de binnenstad van Rotterdam. En een bedrijf dat na achttien jaar switcht van industrieel design naar technologie al helemaal niet. Oké, toegegeven, een echte switch is het niet, beide disciplines zijn losgetrokken en ondergebracht in twee verschillende bedrijven. Niettemin voeren de technologische activiteiten binnen Test-OK, waar men pas zes jaar geleden bij toeval aan begon, de absolute boventoon. Zoals de naam al doet vermoeden houdt TEST-OK zich bezig met het ontwikkelen en vervaardigen van testapparatuur. Zeer innovatieve apparatuur bestemd voor het testen van geassembleerde printplaten welteverstaan. Managing director Hans Roelvink laat er ondanks zijn design-achtergrond geen twijfel over bestaan waar hij op inzet: “Met Test-OK timmeren we internationaal aan de weg. Op het gebied van testapparatuur liggen er nog volop kansen voor het grijpen. Test-OK heeft mijn volledige aandacht.” Heldere taal van een managing director die behalve een bevlogen techneut en ondernemer, ook overduidelijk een creatief in hart en nieren is, getuige zijn soms ietwat ‘branchevreemde’ uitspraken. Ook iets wat je niet echt verwacht. Interessant.
Wat voor testapparatuur ontwikkelen jullie eigenlijk?
“Testsystemen voor printplaten. Denk daarbij aan industriële toepassingen en aan besturingsapparatuur. Unieke testsystemen, al zeg ik het zelf. Feitelijk zijn het ‘docks’. Maatwerk behuizingen met een geleidende bodemplaat waarop de te printplaten eenvoudig vastgeklikt kunnen worden. Het ontwerpen en uitvoeren van functionele testen gebeurt via het bijgeleverde geïntegreerde softwareprogramma. Het grote voordeel van dit systeem is dat de testpennen volledig draadloos gemonteerd zijn in de testmodule. We maken namelijk gebruik van een printplaat als geleider. De te testen PCB (printed circuit board) zit via een FAST-LOCK geborgd, waardoor de bovenkant geheel vrij blijft. Daardoor kunnen de testmodules voor de verschillende PCB’s veel sneller en goedkoper ontwikkeld worden dan bij traditionele systemen het geval is. Het Test-OK systeem is een innovatieve systeem dat zeer geschikt voor het testen van kleinere, maar ook van middelgrote en grote series.”
Hoe zien de traditionele systemen er dan uit?
“Doorgaans zijn dat complexe bouwwerken die uit losse componenten bestaan. Al die componenten moeten apart bedacht, handgemaakt, besteld en geassembleerd worden. Om vervolgens een apparaat te hebben waar de snoeren en draden overal uitsteken. Je kunt je de gebruiksonvriendelijkheid wel voorstellen, denk ik. Ons systeem is vele malen eenvoudiger, compacter en gemakkelijker te bedienen.”
Dan zullen ze elke dag wel rijen dik voor de deur staan, de nieuwe klanten.
“We hebben inderdaad succes. Hier in Nederland én in het buitenland. Met name in Duitsland hebben we redelijk vaste voet aan de grond. Maar, zoals wel vaker het geval is, de realiteit loopt niet gelijk op met de voordelen die deze innovatie biedt. We zitten namelijk in een nogal conservatieve markt waarin testen helaas nog veel wordt gezien als een noodzakelijk kwaad. Als het überhaupt al als noodzaak wordt gezien. Bedrijven die wel testen zijn doorgaans voorzichtig en nemen niet snel risico’s met nieuwe systemen. Ondernemingen die open staan voor innovaties zoals die van ons en geïnteresseerd zijn in het Test-OK systeem zijn vaak zelf ook vernieuwend. En gefocust op kwaliteitsoptimalisatie. We zien de laatste tijd dat vooral bedrijven in het buitenland interesse tonen. Daar groeien we momenteel ook het hardst. Misschien heeft het iets te maken met de cultuur daar…”
En hier in Nederland?
“Hier is men soms wat behoudender. Alhoewel, dat is niet helemaal waar, hier is men wat verdeelder moet ik zeggen.”
Lastige markt dus. Wat doen jullie om jezelf in de picture te spelen? Zijn jullie veel aanwezig in de media of adverteren jullie regelmatig?
“Eigenlijk niet. Onze communicatie en salescontacten vinden voornamelijk plaats op de bekende Europese beurzen, zoals Electronica en Productronica in München en SMT Hybrid in Neurenberg. We zijn een lean & mean bedrijf, zonder log accountapparaat en zonder een hoop buitenlandse agentschappen – we hebben er slechts één in Duitsland. Ik ben dus vooral zelf veel onderweg. Af en toe is dat wat vermoeiend, ik geef het toe, maar het is altijd boeiend. Daarnaast zijn we voortdurend bezig met verbeteringen en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor nieuwe afzetgebieden. Soms samen met anderen. Met Eurocircuits hebben we bijvoorbeeld aan de Test-Mate gewerkt. Een nieuw systeem waar we hoge verwachtingen van hebben.”
Signalement, Mei 2014