De economische crisis dwingt het Ministerie van Defensie tot flinke bezuinigingen, maar ondertussen moet het werk natuurlijk wel doorgaan. Re-lion uit Enschede levert simulatietechnieken, die een aanvulling kunnen zijn op dure en regelmatig volgeboekte oefendorpen zoals Oostdorp and Marnehuizen.
Chris Haarmeijer is algemeen directeur van Re-lion: “We gebruiken een combinatie van een systeem dat de bewegingen van de militair registreert met een 3D-bril die hem of haar in een gesimuleerde omgeving doet belanden. Een kale ruimte, bijvoorbeeld een sporthal op een kazerneterrein, verandert zo in een volledig ingericht Afghaans woonhuis. De militair oefent gewoon op de kazerne en toch in een realistische omgeving, want we kunnen de simulaties aanpassen aan het land waar de missie heengaat.”
Re-lion SUIT, zoals de simulatie heet, is zowel een ontwerp als een product van Re-lion en KITT Engineering. Haarmeijer: “Daarin zijn we goed. Maar van de analyse van de werking weten we minder en daarvoor hebben we TNO ingeschakeld. TNO heeft uitgezocht of de oefensituatie en de werkelijkheid voldoende overeenkomen en of de militairen in realistische situaties terechtkomen. Dat is iets wat Defensie maar ook Politie en Brandweer diensten natuurlijk willen weten.”
Bij de politie training gaan instructeurs voor de begeleiding van de agenten mee de virtuele wereld in en kunnen juist vanwege hun ervaring en achtergrond advies geven bij situaties als het benaderen van een pand en verdachte. De agent wordt in diverse virtuele situaties bijgestuurd en na de oefening worden alle handelingen teruggekeken en geanalyseerd. Er kan geschakeld worden tussen diverse scenario’s, waarbij de moeilijkheidgraad steeds iets verder wordt opgevoerd. Er kunnen verdachten worden toegevoegd, obstakels in de vorm van meubilair of muurtjes worden geplaatst en het pand kan een school worden, een winkelcentrum, een woning of een loods; dit alles om de trainingssituatie zo dicht mogelijk bij de praktijk te brengen. De virtuele wereld heeft immers nagenoeg onbeperkte mogelijkheden. Het unieke systeem is ontwikkeld door Re-lion en KITT Engineering in opdracht van en in nauwe samenwerking met het Ministerie van Defensie.