In toenemende mate is gebouw automatisering in de letterlijke zin meer verbonden dan ooit; Gebouwbeheersystemen zijn onderling verbonden voor o.a. klimaat en verlichting, maar ook met de buitenwereld via netwerken en Internet. Dit brengt veiligheidsrisico’s met zich mee.
Cybersecurity is het streven naar het voorkomen van schade en indien er toch schade is ontstaan, het herstellen hiervan. Onze nationale cybersecurity strategie heeft als motto “van bewust naar bekwaam”. Maar hoe zorgen we er voor dat eventuele cyberattacks onze gebouwen, installaties en systemen niet verstoren, uit laten vallen of schade toe brengen? Eén van de fundamenten is het ontwikkelen en verbeteren van standaarden in internationaal verband. Systemen die gebruikt worden om de veiligheid en privacy van ICT- producten en -diensten te bevorderen. Voor gebouw automatisering is de internationale norm IEC 62443 van toepassing.
Waar eerder systemen veelal standaard direct open en communicatief opgebouwd zijn; en daarmee lastiger goed af te schermen, dienen automatiseringsystemen nu in de basis volledig gesloten te zijn, bewust en afgewogen opengesteld voor communicatie en interactie. Aan de hand van oplopende securitylevels in IEC 62443 kunnen ook mission critical gebouw installaties goed beveiligd worden. Met secure authentification, encrypted communicatie en opslag. En bijvoorbeeld ook met de toepassing van cryptochips.
Download hier de handout van de presentatie van Martin van Cappellen