Vanuit de verschillende bouwprojecten op de medische campus van de Radboud Universiteit ervoeren we in toenemende mate de scheefgroei tussen de opkomst van digitale technologie en het interieurgebouw in de loop van het ontwerp- en bouwproces. Een fenomeen wat we ook nationaal en internationaal zien en bij langdurige zorggebouwen.
Gewoonlijk worden ruimtes jaren van tevoren ontworpen en toegewezen met een specifiek doel, terwijl het doel bij de bezetting kan zijn veranderd of specifieke ruimtes ontbreken als gevolg van door digitale technologie gegenereerde veranderingen in de organisatie van zorg, workflow in ruimtes en afdelingen, en het beheer. Dit kan leiden tot minder adaptatie en opschaling van digitale technologie, ‘ongeschikte ruimtes’ of herbouw van (nieuwe) ruimtes.
Een eenvoudig voorbeeld is extra opslagruimte voor het monitoren van wearables op de normale afdelingen met reinigings- en desinfectieapparatuur. Complexer is een virtuele zorgeenheid voor monitoring op afstand en ‘telehealth’ om ziekenhuispersoneel te ondersteunen met data gestuurde zorg.
Om opkomende digitale gezondheidsinnovaties en -technologie beter af te stemmen op werkprocessen en gedrag en op de (interieur)bouwplanning, stellen wij een paradigma shift voor waarbij we veranderingen in middelen, werkprocessen en menselijk gedrag als gevolg van opkomende technologieën voorspellen, om als basis te dienen voor nieuw- en verbouw en een echt Slim Gebouw te realiseren. In deze voordracht nemen we u aan de hand van voorbeelden mee hoe ‘digital by design’ ontwerp en bouw beïnvloedt.
Spreker: Harry van Goor – Hoogleraar Radboud Nijmegen