5G in de gebouwde omgeving
Vorige week heeft Vodafone als eerste provider met haar 5G-netwerk live gegaan. Het 5G-protocol draait naast het 4G-protocol. Vodafone maakt daarbij gebruik van bestaande 4G-frequenties. Hierdoor is het niet noodzakelijk om direct nieuwe zendmasten of antennes te gaan bouwen. Door het delen van het reeds bestaande 4G-spectrum ontstaan een ideale situatie om het 5G-netwerk in de komende jaren verder te ontwikkelen. Later dit jaar zal er een multiband-veiling plaats vinden waarbij drie nieuwe frequentiebanden geveild gaan worden. Vooral de latency (reactiesnelheid) zal bij 5G aanzienlijk verbeterd zijn.
De implementatie van 5G in de gebouwde omgeving zal zorgen voor een kleine technologische revolutie. De toepassing van sensoren in het 5G-netwerk zal flink gaan toenemen. Denk hierbij in eerste instantie vooral aan toepassingen in smart cities en de integratie van gebouwen in het 5G netwerk. Op grotere schaal zal 5G helpen bij de ontwikkeling van nieuwe technologien en IoT-toepassingen die helpen bij het vormen van Smart Cities. Tevens kunnen IoT-apparaten verbinding maken met andere gebouwen om zo onderling te communiceren. Dit zorgt voor een slimme ervaring waarbij iemand overal verbonden kan worden en de omgeving zich aan de persoon aanpast.
Door 5G zullen er verbeterde mobiele breedbanddiensten mogelijk zijn en een potentieel creren voor nieuwe draadloze diensten met toegevoegde waarde door een breed scala van nieuwe use cases. Denk hierbij aan nieuwe toepassingen in onder andere de automotive-sector, productie, energie- & nutsbedrijven en de gezondheidszorg.
Voor gebouweigenaren is het belangrijk om zich voor te bereiden op de uiteindelijke volledige installatie van 5G, aangezien deze technologie met enkele complicaties gepaard gaat. 5G werkt op een hoger frequentiesignaal dan 4G en als gevolg daarvan biedt 5G een kleiner transmissiegebied. Gebouweigenaren moeten dus na gaan denken over de ondersteuning van gebouwen m.b.t. de 5G-dekking in de hele stad, en hoe mobiele dekking aangeboden kan worden aan huurders in gebouwen. Moderne gebouwen zijn gebouwd van moeilijk te doordringen materialen, waardoor het Faraday-kooien zijn, zodat er niets in of uit kan.
5G zal naar verwachting gaan zorgen voor nog meer versnelling bij de digitalisering van de gebouwde omgeving. De technologie maakt het mogelijk, echter ontstaat er meerwaarde wanneer mensen de mogelijkheden gaan zien, begrijpen en inzetten.