FHI Tech Stories: Sauter zet in op security en open standaarden in de gebouwautomatisering
Met een jarenlange ervaring is Sauter Building Control Nederland een gevestigde naam in de wereld van gebouwautomatisering. Het bedrijf zet zich in om technologie met een open karakter op de markt te brengen. Dat is uitdagend geweest, omdat veel concurrenten lange tijd vasthielden aan meer gesloten systemen, vertelt Eric Kortz, manager Smart Components & Solutions bij Sauter.
|
Sauter is een familiebedrijf van meer dan honderd jaar oud en een traditionele gebouwautomatiseerder, schetst Kortz. We zijn ons vakgebied altijd trouw gebleven. Sauter doet dus alles nog binnen de bouwkolom gebouwautomatisering. Bovendien produceren we zon 90 procent van onze producten zelf. Daarbij gaat het vooral om technieken voor het regelen van water en lucht en slimme automatisering.
Een belangrijke drijfveer voor Sauter is het openen van gebouwautomatiseringsoplossingen en -platformen. En dat ging niet vanzelf, zegt Kortz: Wij hebben als Sauter als een van de eerste in deze branche de transitie gemaakt vanuit een relatief gesloten wereld naar een meer open product- en dienstenaanbod. Denk dan aan het toepassen van open protocollen en het waarborgen van de interoperabiliteit, zodat je ook succesvol met andere disciplines en systemen kunt integreren. Deze transitie was een langdurig proces.
Cyber security
Bovendien blijft het niet bij het toepassen van open protocollen: Daar is nu ook de cyber security-component bij gekomen. Denk bijvoorbeeld aan netwerkbeveiliging en data-encryptie om gegevens veilig te houden en om veilig en betrouwbaar te kunnen communiceren. Voor een deel zijn wij als Sauter zo steeds meer een IT-bedrijf geworden. Daarbij werken we nu ook aan verdere certificering van veilige producten.
We richten ons in eerste instantie op de grote utiliteit. Dan heb je het over grote kantoorgebouwen voor onder andere overheden, banken en verzekeraars maar ook zeker op. Uiteraard kunnen onze producten ook goed bij kleinere projecten toegepast worden. Ook hier zie je dat er meer bewustzijn rondom cyber security aan het ontstaan is.
Hoewel de markt de overgang naar open protocollen inmiddels heeft opgepakt, is er nog het nodige werk aan de winkel, zegt Kortz: De open protocollen in ons vakgebied bleven achter op ontwikkelingen in de IoT, zoals het MQTT-protocol. We zien nu veiliger protocollen ontstaan, zoals een veilige versie van BACnet (BACnet Secure Connect). Dit proces naar veiligere open protocollen zal nog een aantal jaren gaan duren om gemeengoed te worden. Want het is bijvoorbeeld een flinke uitdaging om een secure apparaat te laten praten met een ouder, onveilig apparaat.
Stand van zaken
Als Kortz naar de markt kijkt, ziet hij een aantal ontwikkelingen: Er is momenteel wat onzekerheid in de markt, want er worden veel projecten uitgesteld.. Sommige partijen hebben veel werk maar er zijn ook veel partijen die een beperkte werkvoorraad hebben. Verder zien we dat voorspellende, cloudgebaseerde systemen nu langzamerhand geaccepteerd worden. Er was lange tijd nog koudwatervrees, maar de vraag groeit mede door de hoge energieprijzen. Daarbij zie ik nog kansen in verbeterde AI-modellen.
Sauter zal eind dit jaar aanwezig zijn bij de vernieuwde Gebouw van de Toekomst-conferentie, zegt de manager van Sauter Nederland: Sauter doet mee aan diverse events van FHI, zoals het aankomende Gebouw van de Toekomst. Je probeert daar niet alleen relationele contactmomenten met klanten te hebben, maar ook voor de klant meerwaarde te leveren. Tijd is en blijft schaars en dat is soms best een gepuzzel.
Sauter neemt als exposant deel aan de conferentie Digitaal Gebouw van de Toekomst op woensdag 15 november in het AFAS Theater in Leusden. Wil je ook deelnemen aan deze conferentie? Schrijf je snel als exposant in!