Drie weken geleden is de gadget door DARE!! uitgebreid getest. De door Metatronics ontwikkelde e-brace moet aan de CE-Markering voldoen. Het maakt voor de CE-Markering niet uit of een product verkocht wordt of gratis wordt weggegeven. Na deze vaststelling heeft DARE!! bepaald aan welke richtlijnen het product dient te voldoen, dit blijken er vijf te zijn: EMC-richtlijn, R&TTE-richtlijn, Laagspanningsrichtlijn, RoHS (2011-65-EU) en WEEE (2012/19/EU ) richtlijnen.
EMC-testen
De e-brace is getest tegen de emissienorm voor huishoudelijk (EN 61000-6-3) en de industriële norm (EN 61000-6-4) voor immuniteit. De e-brace voldoet aan de zware emissie-eisen voor huishoudelijke omgevingen, dus dat is prima. De gadget blijkt ook te voldoen aan de immuniteitseisen (EN 61000-6-1) voor deze omgevingen. De immuniteitstest (EN 61000-6-2) voor industriële omgevingen bleek echter een brug te ver. Hier werd toch wel ongewenste beïnvloeding waargenomen. Dit houdt in dat de e-brace voldoet aan de essentiële eisen van de EMC-richtlijn maar alleen voor huishoudelijke omgevingen. Daar is het product gelukkig ook voor bedoeld!
R&TTE-testen
De R&TTE-testen voor de e-brace zijn niet door DARE!! uitgevoerd. Er is besloten om gebruik te maken van een ongewijzigde standaard, en al goedgekeurde radio module.
Het productveiligheidsonderzoek
De Laagspanningsrichtlijn is, anders dan de naam doet vermoeden, een brede productveiligheidsrichtlijn. Zo valt niet alleen naar elektrische veiligheid maar ook thermische, mechanische, chemische en stralingsveiligheid onder deze richtlijn. In het geval van de e-brace liggen de problemen ook niet op het gebied van elektrische veiligheid. Er wordt immers met een veilige spanning (onder de 75V DC) gewerkt. Een ander misverstand is, dat een onderzoek conform de Laagspanningsrichtlijn eenvoudiger is dan bijvoorbeeld een EMC-test. De veiligheid van een product is echter veel lastiger vast te stellen dan het EMC-gedrag. Dit laatste is eenvoudig “pass/fail” maar wanneer is een product veilig? DARE!! heeft de e-brace getest tegen de geharmoniseerde norm voor ITE, de EN 60950.
Ook in het geval van een schijnbaar eenvoudig product als de e-brace is er toch een aantal “bevindingen” geconstateerd. Deze liggen juist op de andere terreinen dan waar je dit zou verwachten. Zo moest worden vastgesteld of de brandbaarheid van de toegepaste kunststof (de armband) wel aan de vereisten (UL94-HB of beter) voldeed. Gelukkig kon dit middels een testrapport worden vastgesteld. Daarnaast bleek de maximale laadstroom van de batterij hoger te kunnen worden dan de toelaatbare laadstroom. Dit is door de ontwerper aangepast. Een Lithium batterij kan door een te hoge laadstroom namelijk oververhit raken, gaan branden en zelfs exploderen. Sinds 2013 is ook de EN 62133 geharmoniseerd. Deze is van toepassing op alle batterijen en accu’s gebaseerd op alkaline of andere niet-zuur elektrolyten en dus van relevant voor de toegepaste batterij. Op dit moment verzorgt de fabriek de certificering.
Verder is er nog de verplichting dat het CE-merk ook daadwerkelijk op het product wordt aangebracht en tevens dient er een informatielabel te zijn. Formeel moet er ook een handleiding aanwezig zijn.
Samengevat
Er kan worden vastgesteld dat de e-brace aan de essentiële eisen van de EMC- en R&TTE-richtlijnen voldoet. Hopelijk kan het team de bevindingen op het gebied van de productveiligheid nog voor de beurs begint oplossen zodat de CE-Markering dus met recht aangebracht kan worden. Hiervoor moet dan wel eerst een Declaration of Conformity ondertekend worden! Kom naar de beurs om het resultaat te bekijken of in contact te komen met DARE!! of Metatronics.