Bedrijven binnen de elektronicabranche die aan de slag gaan met industriële IoT-producten krijgen te maken met tal van valkuilen tijdens de productontwikkeling. Herman Tuininga van Salland Electronics wil hen op weg helpen.
Door: Dimitri Reijerman
Tijdens zijn lezing op Electronics & Applications 2019, onderdeel van het seminarprogramma ‘IoT in de praktijk, handvatten in het hier en nu’, zal Tuininga op basis van zijn eigen ervaringen met deze relatief nieuwe technologie, veelgemaakte fouten helpen te voorkomen.
Volgens Tuininga zijn IoT-projecten vrijwel altijd complex van karakter, om diverse redenen: “IoT-projecten zijn absoluut gecompliceerd. Je hebt tal van stake holders binnen een bedrijf. Dat moet je eerst helder zien te krijgen. Plus er zijn heel veel technologische oplossingen en ontwikkelingen. Daarbinnen moet je keuzes maken om tot een succesvolle IoT-interpretatie te komen.”
En complexe producten vragen om meer aanpassingen: “Je moet als bedrijf ook agile werken”, zegt Tuininga. “Bijvoorbeeld door op dagbasis met klanten te overleggen. En een ander belangrijk punt: scheid onderzoek van productontwikkeling. Onderzoek is nooit te vatten in tijd en geld, productontwikkeling wel”, zegt hij.
IoT in bedrijfsomgevingen
Tuininga ziet echter een belangrijke rol weggelegd voor IoT in bedrijfsomgevingen: “Ik werk graag met vergelijkingen van vroeger. Iedereen is binnen een bedrijf inmiddels gewend geraakt om digitaal te werken. IoT kan binnen een bedrijf net zo gaan werken, van de marketingafdeling tot aan de fabrieksvloer.”
“IoT begint vaak klein maar groeit uiteindelijk uit tot een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Want data is het nieuwe goud, data laat zien wat je klanten willen en of je processen op orde zijn. Daar wordt steeds vaker IoT voor gebruikt”, zegt Tuininga.
De Salland-eigenaar vervolgt: “We hebben een logische projectaanpak ontwikkeld op basis van jaren ervaring met Internet of Things. Projecten met hoge faalkosten of zelfs mislukte projecten komen bij ons soort bedrijven regelmatig voor, het is een feest der herkenning. Onze aanpak lijkt op het bouwproces zoals wij die kennen uit de bouwwereld. Bij Salland zijn door deze nieuwe aanpak de faalkosten met een factor 3 gedaald. Het geeft de handvaten om doelgericht een IoT-project tot een goed einde te brengen.”
Tuininga wil nog niet te diep ingaan op de inhoud van zijn projectaanpak. Details zal hij op woensdag 15 mei tijdens zijn lezing op E&A 2019 geven. U kunt zich gratis inschrijven.