Industriële Internet-of-Things-toepassingen zijn here to stay, maar het valt niet altijd mee om nieuwe producten op de markt te brengen. In het lezingenprogramma IoT in de praktijk – handvatten in het hier en nu belichten sprekers hoe succesvolle Industriële IoT-toepassingen ontwikkeld kunnen worden. René Janssen van E.D.&A. geeft een inkijkje in een praktijkcase van waterontharders die aan de cloud zijn gekoppeld.
Een fabrikant van waterontharders wilde zijn toestellen via de cloud kunnen bereiken. Deze fabrikant levert zijn toestellen via dealers, waarvan sommigen full service-contracten aanbieden. De koppeling met de cloudserver zorgt voor gebruiksgegevens die de serviceorganisatie optimaal kan benutten. Ook wilden zij de eindgebruikers een app kunnen aanbieden om de status van het apparaat – dat vaak in de kelder of garage staat – overal in huis uit te lezen en/of de instellingen te wijzigen.
E.D.&A. ontwikkelde voor deze klant een nieuwe elektronische besturing op maat met een geïntegreerde wifi-module. Deze nieuwe besturings-en communicatieprint is mechanisch compatibel, zodat deze perfect past in hun bestaande apparaten. Voor de backend-software werd samengewerkt met een door de klant geselecteerd bedrijf, dat gespecialiseerd is in cloudserverapplicaties. De communicatie tussen de besturing en de cloudserver gebeurt door middel van het IoT Rest-protocol.
Technologieën voor IoT-producten
Een hype of niet, Internet-of-Things zal een steeds grotere rol in ons leven gaan spelen. Naast applicaties voor de consument, zien we in de industrie enorm veel potentieel. Maar welke technologie gebruiken we bij welk vraagstuk? En hoe beantwoorden we vragen als ‘wat is economisch gezien de beste oplossing’ en ‘hoe zit het dan qua energieverbruik en fysieke afmeting’? Tijdens de lezing van Arco Snoey namens TOP-electronics wordt hierop ingegaan en u krijgt handvatten om een goede afweging te kunnen maken wat bij uw toepassing het beste past.
IoT-projecten onder controle, ‘lessons learned’
Door de diverse belanghebbenden binnen een organisatie en de samenwerkende partijen over de keten zijn IoT-projecten vaak complex. Laat staan de vele technische keuzes die gemaakt moeten worden. Aan de hand van enkele IoT-projecten uit het verleden, met hoge faalkosten, gaat Herman Tuininga van Salland Electronics in op onze ervaringen en hoe wij deze vertaald hebben in een logische projectaanpak. Hierdoor zijn de faalkosten fors gedaald, de technici gelukkiger en de klanten tevreden met de geboden oplossingen. Een uitgebreider interview met Herman Tuininga vindt u hier terug.
Manageable security – Security by design
Tegelijkertijd is veiligheid van het technologieproduct van groot belang. Een veilig ontwerp heeft dezelfde grondslagen als een betrouwbaar ontwerp. Het is het beheer van high-tech. U moet beveiliging niet zien als een afzonderlijke post: security is een onderdeel van de volledige keten. Dat wordt ook weerspiegeld in de aanverwante normen. In de presentatie van Wim Bos namens Lumiad and Lumiad Xtended Technologies worden verschillende niveaus en mogelijkheden getoond door het combineren van technologieën die worden gebruikt voor netwerkbeveiliging, met als gevolg meer IoT-zekerheid.
Bent u geïnteresseerd om het seminar IoT in de praktijk – handvatten in het hier en nu te bezoeken op woensdagochtend 15 mei in Jaarbeurs? Meld u dan kosteloos aan voor een beursbezoek aan E&A en noteer uw aanwezigheid bij dit seminar in de registratiemodule.