Tijdens de ‘Beste soldeerder van de Benelux’-competitie, een primeur tijdens E&A 2019, zijn elke beursdag mooie prijzen te winnen. Maar om alles eerlijk te laten verlopen en een deskundig oordeel te krijgen is er uiteraard een deskundig jurylid nodig. Stefan Walls van PIEK training zal deze rol op zich nemen. We spraken hem kort.
Walls heeft zelf jaren lange ervaring bij PIEK met het geven van professionele trainingen voor handmatig solderen. Hij vertelt: “Wij als PIEK zijn een trainingsinstituut en geven opleidingen aan bedrijven. Ik ben nu bijvoorbeeld een persoon uit Pakistan aan het trainen, dus we werken echt internationaal.”
Zelf is Walls als soldeerexpert al vele jaren bezig met soldeerwedstrijden: “Al tien jaar doe ik als jurylid mee met wedstrijden. In ieder geval elk jaar weer in Nürnberg. Ik kan inmiddels binnen twee minuten zien of iemand het tijdens een soldeerwedstrijd gaat redden of niet.”
Daarbij let hij als jurylid op meerdere punten: “Ik kijk naar de vaardigheden, het hanteren van de juiste procedures, of het werk volgens bestaande standaard normen geaccepteerd wordt en uiteraard de tijdsduur.” Zo let hij bijvoorbeeld op de instellingen die deelnemers gebruiken: “Wij zien als juryleden ook de temperaturen, dus ook als iemand de verkeerde temperatuur gebruikt. Dat is ook een stukje veiligheid.”
Een wedstrijdronde duurt volgens Walls drie kwartier tot een uur. De uitdaging wordt onder andere bepaald door het ontwerp van de PCB (tijdens E&A is het ontwerp afkomstig van Conrad): “De complexiteit hangt mede af van de printplaat, maar ook de onderdelen die er op moeten. En bij de tin, daarin heb je verschillende soorten.”
De meestersoldeerder vertelt verder dat het organiseren van soldeerwedstrijden tijdens beurzen sommige deelnemers een tikje nerveus maakt: “Er zijn genoeg mensen die het niet redden binnen de tijd. Sommige deelnemers worden zenuwachtig omdat mensen over hun schouder meekijken. Dan schieten ze in de stress door de drukte.”
Wilt u meedoen aan de soldeerwedstrijd? Meld u aan!