D publiekstrekker van Electronics & Applications 2023 is de beursgadget HexaGlow: een interactieve onderzetter die oplicht als iemand er een kopje op plaatst. De HexaGlow is exclusief voor E&A ontworpen en wordt alleen tijdens deze editie van de beurs uitgereikt. In dit artikel leggen we uit hoe de gadget tot stand is gekomen en lichten we een tipje van de technische sluier op.
Het ontwerp van de HexaGlow
Het idee van de gadget komt uit de creatieve koker van Ideetron BV. DirecteurBart Hiddinkwerd tien jaar geleden genspireerd door een video over een interactieve tafel die oplicht zodra je een voorwerp op het blad plaatst. Een ludiek n praktisch idee.
De techniek is niet gebaseerd op traditionele bedrading maar op sensoren die met elkaar communiceren via een neuraal netwerk. Zodra een voorwerp in contact komt met een sensor zendt deze een signaal uit naar de andere sensoren die op hun beurt de ledlampjes activeren. Geen complexe techniek, maar deze eenvoud is juist de kracht van de gadget. Door de zespuntige vorm kunnen de sensoren makkelijk contact maken en gaan de leds vrijwel tegelijk aan.
Door tijdgebrek belande het idee op de plank, maar daar kwam verandering in toen een groep enthousiaste exposanten op zoek ging naar een geschikt idee voor de beursgadget voor 2023. Toen Hiddink zijn idee opperde over de interactieve onderzetter was iedereen direct enthousiast, vooral door de praktische toepasbaarheid.
Inmiddels is het ontwerp klaar en doorgestuurd naar de volgende samenwerkingspartner:Eurocircuits. Zij zijn verantwoordelijk voor de printplaten en de productie van de eerste prototypes.
Hoe zit de PCB in elkaar
Het hart van de HexaGlow is de PCB waarop zowel de componenten als de ledlampjes gemonteerd worden. De bekende printplaatspecialist Eurocircuits is verantwoordelijk voor de productie van de PCBs. Zij snijden de printplaten in hexagonvorm uit een groot paneel waarna ze worden opgestuurd naar A1 Electronics., de producent van de gadget.
Eurocircuits is een van de weinige PCB-specialisten in Europa die de focus legt op kleinere producties. Alle data, inclusief de BOM (bill of materials), wordt aangeleverd door Ideetron. Daar komt geen fysiek contact aan te pas, want de gegevens worden gepload in het digitale platform van Eurocircuits.
Vervolgens voert de EMS-afdeling van het Belgische PCB-bedrijf de controles uit en stelt de machines in.
Een spannend moment, want als de eerste prototypes eenmaal van de band rollen zal duidelijk worden of het idee in de praktijk ook echt werkt.
De prototypes worden vervolgens getest door Ideetron en pas als het testen is afgerond gaat component- en behuizingsleverancier Comdes Componenten aan de slag met de behuizing.
De bijzondere behuizing van de HexaGlow
We hebben allemaal wel een vierkante of ronde onderzetter thuis liggen, maar een zespuntige vorm is ongebruikelijk en valt op. De ontwerpers van Comdes Componenten hebben al hun creativiteit in de strijdt gegooid om er een mooie en functionele behuizing van te maken. En dat is gelukt!
De behuizing bestaat uit twee onderdelen: een zwarte onderkant met clipjes aan de binnenkant waar je de PCB in vastklikt. Dit is niet alleen makkelijk, schroeven zijn immers niet meer nodig, maar ook functioneel. De PCB blijft op zijn plek en is goed bestand tegen vocht vanaf de onderkant.
De bovenkant is wit en bevat eveneens clipjes. Je klikt de twee kanten aan elkaar vast waarbij de bovenkant van de behuizing de onderkant afklemt, net als bij een broodtrommel. Door deze constructie is de HexaGlow waterdicht. Wel zo handig als er een kopje met vloeistof omvalt!
De ontwerpers van Comdes Componenten hebben de hexagonvorm behouden, maar de hoeken van de behuizing zijn wat vloeiender gemaakt om het esthetisch aantrekkelijker te maken.
Als je goed kijkt, zie je dat de bovenkant twee piepkleine rondjes bevat van doorzichtig kunststof. Daar zitten de sensoren onder.
Dopjes aan de onderkant van de behuizing voorkomen dat de onderzetter gaat schuiven als je er een voorwerp op plaatst. De dopjes worden geleverd door Conrad en zijn verzonken in de behuizing.
Werkelijk aan alle details is gedacht, want op de bovenkant zit ook nog een beschermende foliesticker voor het geval de onderzetter in contact komt met hete vloeistof. De sticker bevat twee transparante rondjes voor de sensoropeningen. Schurter Electronics levert de unieke foliesticker die precies op maat is gemaakt voor de HexaGlow.
De gadget is nu bijna klaar. Comdes Componenten legt de laatste hand aan de productie van de matrijs, maar de PCB van de gadget moet natuurlijk nog wel getest worden door VDL TBP electronics.
Het testen van de gadget
Heb jij altijd al willen weten hoe het testen van een PCB precies in zijn werk gaat? Kom dan zeker naar het productieplein op de E&A- beurs. Elektronicaspecialist VDL TBP zal daar een werkende test fixture (testbank) tonen die speciaal voor de HexaGlow ontworpen is.
Op het productieplein staat een productielijn opgesteld die de PCBs live produceren. Aan het eind van deze rij staat de test fixture die controleert of de PCBs aan alle functionele eisen voldoen. In totaal worden 750 printplaten op de beurs getest waarna de bezoeker de gadget ter plaatse in elkaar kan zetten. Een unieke kans om het hele proces, van lege plaat tot werkende en geteste PCB, met eigen ogen te zien.
Het testen gebeurt met test probes: koperen staafjes die een printplaat verbindt aan de testmachine en die precies zijn afgestemd op het ontwerp van de PCB. Dit luistert zeer nauw, want als een test probe slechts een halve millimeter afwijkt, gaat de printplaat tijdens het testen kapot
VDL TBP electornics test in totaal 750 printplaten op het productieplein. De overige PCBs worden van tevoren op locatie getest.
De testfase is de laatste stap voor de productie van de gadget door A1 Electronics. Hierover vertellen we je binnenkort meer. Ook laten we een video zien van de daadwerkelijke productie van de gadget bij A1 in Almelo.
Wil jij ook een unieke HexaGlow-onderzetter in huis? Schrijf je dan gratis in voor een bezoek aan de E&A-beurs.