Achter de kleurrijke verschijning van de E&A parrot schuilt een heel team. De beursgadget van Electronics &Applications 2021 is een voicerecorder in de vorm van een papegaai. Achter de schermen is hard gewerkt aan de totstandkoming van dit elektronisch gevogelte. Regional sales manager Huub Vergouwen van Arrow Electronics (standnr. 7C024) vertelt hoe de componenten gekozen werden.
Door Frank van de Ven
Om zorg te dragen voor de componenten van de E&A parrot werd de expertise van Arrow Electronics ingeschakeld. We zijn benaderd door FHI met de vraag of wij componenten voor de E&A parrot wilden sponsoren, verduidelijkt Vergouwen. Het ontwerp van de beursgadget was al klaar. Dekimo droeg zorg voor het design dus hebben we direct met hen geschakeld. Een aantal ICs, en de processor die in het ontwerp stond, was niet voorradig. Als we deze specifieke processor moesten bestellen dan zouden deze nooit op tijd binnenkomen.
De oorspronkelijk geplande componenten bestellen, was geen optie. De coronacrisis en alle pogingen om het virus in te dammen - heeft voor een wereldwijde schaarste gezorgd. Wij zijn daarom met het team van Dekimo in overleg gegaan om alternatieve componenten te kiezen. Door in onze eigen voorraad te zoeken, vonden we beschikbare materialen die mogelijk aan de gewenste specificaties van de originele processoren voldeden. Toen we deze alternatieven hadden gevonden, reserveerden we direct de voorraad voor de parrot. Zo werden risicos weggenomen, omdat de gewenste hoeveelheid componenten tijdig leverbaar was. De benodigde NFC-chip bijvoorbeeld was voldoende voorradig dus dat leverde geen problemen op. (NFC staat voor Near Field Communication. red)
Ontwerpfase
Arrow beschikt volgens Vergouwen over een groot aantal services, zodat men tijdig op mogelijke materiaaltekorten kan inspelen. Het bedrijf beschikt over een groot aantal kanalen waaronder vestigingen in Azi, Amerika en Europa. Mochten er in die filialen geen voorraden meer zijn, dan staan twee van onze digitale kanalen ter beschikking. Mocht daar ook niet het gewenste materieel beschikbaar zijn, dan kan ons zusterbedrijf Converge soelaas bieden, verduidelijkt Vergouwen. Zij kunnen op de open markt naar materialen zoeken. Als dat niet lukt, dan kunnen we Silicon Expert om hulp vragen. Zij beschikken over een grote componenten database waarin mogelijke alternatieven gevonden kunnen worden om een quick fix oplossing te bieden. Als deze kanalen niet tot het gewenste resultaat leiden dan is hulp bij een re-design een mogelijkheid.
Het heeft voor leveranciers de voorkeur om al in de ontwerpfase betrokken te zijn bij projecten, stelt Vergouwen: Zo kunnen we meedenken over de componenten. Zijn de gewenste materialen over korte en lange termijn wel leverbaar? En is het project wel haalbaar gezien de levertijden van een oplossing of moet men andere technologie inzetten? Hoe eerder we weten wat de klant wil des te eerder kunnen we de componenten inkopen. Mochten we in een later stadium in het proces betrokken zijn, dan kunnen we naar alternatieven zoeken mocht dat nodig zijn.
Enorme impact
Het moge duidelijk zijn dat componenten- en materiaalschaarste een enorme impact heeft op de sector industrile elektronica. Het is vooralsnog onduidelijk wat de toekomst brengt. Vergouwen denkt dat de schaarste op den duur wel zal verdwijnen, maar niet op korte termijn: Misschien eind volgend jaar. De coronacisis is nog steeds gaande en speelt zelfs weer op in andere delen van de wereld. Langzaam vergroot een aantal bedrijven de capaciteit, maar tegelijkertijd blijft de handrem erop. Je hebt te maken met een voorspelde groei ten opzichte van de vraag. Fabrikanten zijn echter terughoudend, omdat ze niet met een immense voorraad willen achterblijven als blijkt dat het om een luchtbel gaat en de vraag in de praktijk niet zo groot is. In Nederland zien we dat de vraag erg groot blijft.
De coronacrisis is nog lang niet voorbij. Nu de Deltavariant eraan komt, zijn de maatregelen verscherpt. Dat betekent dat er minder mensen in de fabriek aanwezig zijn wat gevolgen heeft voor de capaciteit. Hoe dit zich verder ontwikkeld, blijft vooralsnog onduidelijk. Er is nog geen oplossing. Momenteel is er vooral behoefte aan informatie. Wat zijn de gemiddelde levertijden en welke prijzen kan men verwachten? Het is voor klanten verstandig om zoveel mogelijk vooruit te plannen en na te denken over de gewenste componenten. Door snel te schakelen, voorkom je dat je straks achteraan de rij staat. Advisering en een grote componentendatabase kunnen het verschil maken, besluit Vergouwen.
Naam
Huub Vergouwen
Organisatie
Arrow Electronics
Functie parrotproject
Componenten levering en selectie
Functieomschrijving
Regional sales manager