Ondanks het feit dat Electronics & Applications 2021 helaas fysiek niet door kon gaan, is er met een vijftal deelnemers tijdens de oorspronkelijke beursweek een online conferentieprogramma rondom het thema Hardware Design gehouden. Daarbij was de impact van Hardware Design op de time to market het hoofdthema.
Patrick Winkelaar en Johan Vonk van Betronic B.V. openden donderdag de sessies. Hun centrale stelling: het ontwerp van de elektronica heeft geen impact meer op de time to market. Uit de online poll was 57 procent van de kijkers het daar mee eens. Zaken als softwareontwikkeling vergen tegenwoordig veel meer tijd. Wel is belangrijk dat componenten tijdig worden ingekocht. Maar vooral het softwarecomponent is dus een aandachtspunt, zo was de slotboodschap.
(Lees ons interview met Patrick Winkelaar of kijk het webinar terug)
Jan Kuper, mede-eigenaar van QBayLogic, schetste de opkomst van de FPGA, die tegenwoordig worden ingezet voor bijvoorbeeld AI, natuurkundige simulaties en, een concrete toepassing die Kuper noemde, satellietcommunicatie met laserstralen. Maar in tegenstelling tot reguliere CPUs, zijn FPGAs vrij lastig te programmeren en daarmee is de ontwikkeling kostbaar. Met het mede door Kuper ontwikkelde Clash-compiler op basis van de Haskell-programmeertaal kan het programmeren van FPGAs aanzienlijk eenvoudiger verlopen. Daarmee is tegelijkertijd de time to market verkort.
(Lees ons interview met Jan Kuper of kijk het webinar terug)
Namens Eurocircuits besprak Dirk Stans hoe in zijn optiek de kloof tussen CAD en CAM gedicht kan worden. Want bij het ontwerpen en het produceren van een PCB komt veel kijken. Met de Visualizer Smart tools wordt dit voor klanten van Eurocircuits eenvoudiger gemaakt en wordt Right First Time voor de productie behaald.
(Lees ons interview met Dirk Stans of kijk het webinar terug)
Peter van Oostrom, Romex, vertelde over de testbaarheid van een product. Er zijn diverse testtechnologien beschikbaar. Door deze te combineren worden veel productiefouten op tijd herkend en blijven de reparatiekosten beheersbaar. Van Oostrom gaf onder andere een voorbeeld van elektrische tests met een pennenbed.
(Lees ons interview met Peter van Oostrom of kijk het webinar terug)
De slotlezing werd gedaan door Bert van den Berg van 3T. Samen met Sirius Medical ontwikkelde 3T een innovatief medical device ontwikkeld voor tumorlokalisatie. Van den Berg sprak onder andere over de ontwerpuitdagingen en vereisten met betrekking tot de medische richtlijnen.
(Lees ons interview met Bert van den Berg of kijk het webinar terug)