De Electronics & Applications-beurs is niet compleet zonder het productieplein. Hier kan de bezoeker zich vergapen aan demonstraties van werkende machines. Ook staat er een productielijn opgesteld waar de beursgadgets live bestukt worden. Bezoekers zien letterlijk hoe de PCBs van de HexaGlow-gadget van de band rollen. Daarna mogen ze de interactieve onderzetter zelf in elkaar zetten; een leuke, maar uitdagende klus die inzicht geeft in de techniek achter de gadget.
In aanloop naar de beurs spraken we met Loek Sinke, servicemanager bij Europe SMT in het Belgische Turnhout. Europe SMT is binnen de Benelux exclusief distributeur van Yamaha SMT-machines en zal de productielijn op het plein voor een groot gedeelte faciliteren. We houden het overzichtelijk, vertelt Sinke aan FHI. De live line is voorzien van een Yamaha YSP10-screenprinter, een Yamaha YRM20R pick and place-machine met rotary head en een GoReflow 1.8 van SEHO, geleverd door partnerbedrijf KVMS. Op onze stand staat ook de YRi-V AOI (automatic optical inspection) van Yamaha. Op deze machine geven we demonstratie en kunnen bezoekers de allernieuwste technologie van de AOI zien.
Flexibiliteit SMT-lijn
Sinke: De lengte van de assemblagelijn op de beurs ligt tussen de acht en tien meter. Dat is relatief kort. In onze branche zijn machine-opstellingen van twintig tot vijfentwintig meter helemaal niet vreemd. Op basis van de behoeften van de klant bekijken we welke machines wenselijk zijn. Budget, flexibiliteit, snelheid en productspecificaties spelen hierbij een belangrijke rol.
Pick-and-place-machine
Een belangrijk onderdeel van de assemblagelijn op de beurs is de mounter, ook wel bekend als pick-and-place machine. Dit laatste geeft goed weer wat de machine doet. Sinke: De kop in de machine pakt de componenten op en plaatst de onderdelen vervolgens met zeer hoge precisie op de PCB. Op topsnelheid is dit met het blote oog niet te volgen. Nadat alle componenten zijn geplaatst, vervolgt het board (PCB) de volgende stap in het proces.
Het SMT-proces vereist een gestroomlijnde werkwijze met een hoog technisch niveau. Sinke: Om een efficint proces te creren is het van belang dat de processtappen goed op elkaar aansluiten. Het creren van zoveel mogelijk flow is een continu proces dat veel aandacht vraagt. Het vertalen van machinedata naar bruikbare operator-informatie is essentieel om dit proces laten slagen. Aan het einde van de lijn plaatst de firma Smans een selectief soldeermachine (Ersa Versaflow One) om het laatste component zorgvuldig op de PCB te solderen.
Tijdens de E&A beurs verzorgt de software engineer van Europe SMT een lezing over machine-to-machine=communicatie van de nieuwste generatie machines.
De nieuwste machines hebben het vermogen om met steeds kleinere en complexere componenten te werken. Het is zelfs mogelijk om componenten te plaatsen van 0,2 tot 0,1 millimeter. Dit is z klein dat ze bijna niet zichtbaar zijn voor het blote oog, legt Sinke uit. Ook worden de machines steeds sneller en slimmer. De YRM20-machine met rotary head kan op dit moment tot 115.000 componenten per uur plaatsen en dat op een zeer klein productie-oppervlakte.
Luttele minuten
Op de beurs zal deze snelheid niet worden gehaald, omdat de PCBs anders binnen luttele minuten klaar zijn. Op de beurs produceren we zevenhondervijftig gadgets, verspreid over drie dagen, en we willen het publiek natuurlijk wel de kans geven om het proces te bekijken en om vragen te stellen, aldus Sinke. Het is volgens hem typisch Nederlands om kleinere volumes te produceren en daarom is de vraag naar flexibele machines groot.
Toekomstbril
Als Sinke zijn toekomstbril opzet, ziet hij dat de invloed van datagedreven automatisering in de PCB-productie een steeds grotere rol inneemt. Sinke: De ontwikkelingen gaan razendsnel. Als bedrijf willen wij altijd voorop lopen als het gaat om nieuwe technologische innovaties. Yamaha investeert daarom continue in product- en softwareontwikkeling en dat is nodig in de snel veranderende industrie. Het nieuwste platform van Yamaha stelt machines in staat om onderling te communiceren om zo fouten in een vroeg stadium op te sporen en zelf te corrigeren. Veel printplaten worden daarnaast handmatig gecontroleerd op fouten, maar met hoge productieaantallen is dat niet meer haalbaar. Bovendien zijn onze ogen simpelweg niet in staat om componenten van 0,1 mm te zien, laat staan om fouten op te sporen. Een AOI is hiervoor een oplossing.
Zelflerende machines
Door kunstmatige intelligentie in de machine is de Yamaha YRi-V AOI zelflerend. Sinke: Dat werkt als volgt: als de operator de fout die de AOI-machine signaleert toch goedkeurt, bijvoorbeeld omdat de fout binnen specificatie valt en geen invloed heeft op de werking van het product, onthoudt de AOI dit. De volgende keer zal het een vergelijkbare fout niet doorgeven. De machine is dus in staat om te leren op basis van kunstmatige intelligentie en om te praten met andere machines.
Groot enthousiasme
Sinke verwacht dat het productieplein op E&A zal bijdragen aan meer inzicht in de vergaande technologische mogelijkheden van moderne SMT-machines. Het is gaaf en leerzaam om te zien hoe een productielijn er in de praktijk uitziet. De samenwerking met concullegas naar de beurs toe verloopt volgens Sinke goed. De SMT-industrie is een leuke sector om in te werken. Iedereen is erop gebrand om bezoekers te laten zien wat er allemaal mogelijk is op technisch gebied. Dat enthousiasme straalt hopelijk af op de beursbezoekers. Daarom hopen we dat studenten en werkzoekenden na het zien van het productieplein interesse krijgen in onze sector. Want hoewel de automatisering toeneemt, kunnen we niet zonder goed opgeleide vakmensen en mooie samenwerkingen.
Grijp je kans
Kan jij niet wachten om een assemblagelijn met eigen ogen te zien? Grijp dan nu je kans en kom in september naar de Jaarbeurs. Meld je kosteloos aan voor de beurs.