Met de expertise van SCHURTER ontwikkelt BIOTRONIK veilige medische applicaties
Al meer dan vijftig jaar ontwikkelt BIOTRONIK medische apparaten die de levenskwaliteit verbeteren van patinten die lijden aan cardiovasculaire en endovasculaire ziekten. En van de producten van het bedrijf is de Renamic Neo, een controle-unit die communiceert met een medisch device dat bij een patint is gemplanteerd, bijvoorbeeld een pacemaker. Met de controle-unit kan de medicus of de patint zelf informatie uitlezen, zoals batterijstatus, hartslag en andere parameters die van belang zijn voor het functioneren van het gemplanteerde device. Bij het ontwikkelen van deze applicatie speelde specifieke kennis van SCHURTER een belangrijke rol. In gesprek met Willem Zoeten, account manager bij SCHURTER, en product development engineer Paul Berning.
De communicatie tussen de Renamic Neo en het gemplanteerde device verloopt draadloos, via een radiosignaal met laagvermogen. Het is essentieel dat er in het frequentiegebied van dit signaal geen storingen optreden. Bij het ontwikkelen van de applicatie was EMC dus vanaf het begin een belangrijk onderwerp, vertelt Paul: In een speciale, emissievrije EMC-kamer van BIOTRONIK hebben we een aantal typen controllers getest, om te kijken welke oplossing de laagste emissie heeft. Ook de andere componenten, zoals het LCD-display, hebben we op deze manier getest en geoptimaliseerd. Uiteindelijk hebben we met de best presterende componenten prototypes ontwikkeld, die ook bij BIOTRONIK werden getest. Bijzonder goed, was het oordeel.
Toen de Renamic Neo in productie ging, vroeg BIOTRONIK aan SCHURTER om een EMC-test standaard in het productieproces op te nemen. Paul: BIOTRONIK wilde officieel gemeten hebben dat hun producten voldoen aan de medische EMC-norm EN 60601-1-2 en heeft daar de apparatuur voor geleverd. Er staat hier nu een afgeschermde kast, waar van buitenaf geen straling kan binnendringen. Het product wordt in de kast geplaatst, met bekabeling aangesloten en aangezet. Een antenne in de kast vangt alle signalen op rond de bewuste frequentie, en die gaan door een coaxkabel naar een spectrum analyzer buiten de kast, die de signalen meet. Een algoritme bepaalt een gemiddelde waarde van die signalen en die moet tussen de 3 en 20 dB. liggen.
Willem: Dankzij de kennis die wij hebben van EMC, in combinatie met onze expertise op het gebied van bedieningspanelen, konden we een significante bijdrage leveren in dit project. BIOTRONIK heeft veel kennis in huis over EMC, wij hebben veel expertise ingebracht om te komen tot een produceerbaar product. Op basis van de eisen die BIOTRONIK stelde hebben we de gehele PCB opnieuw ontworpen. Allemaal om te zorgen dat je zo min mogelijk last krijgt van emissie.
De applicatie is inmiddels twee jaar in productie. Willem: Op dit moment leveren we 1.500 tot 2.000 stuks per jaar, we gaan uiteindelijk naar een productiegrootte van 3.000 per jaar. Nu is het een kwestie van het productieproces finetunen, waarbij we met name kijken naar de kostenstructuur. Kunnen we op productietechnisch vlak nog iets verbeteren? Kunnen we andere materialen of productiemethoden gebruiken om de kosten terug te brengen? Elke besparing wordt rechtstreeks doorberekend aan BIOTRONIK. We hebben de laatste twee jaar de productiekosten al met ruim twintig procent per unit kunnen terugbrengen en we werken nog steeds aan verdere verbeteringen.
Het doorlopend optimaliseren van materialen en productieprocessen is een vast gegeven bij SCHURTER, vertelt Willem: Dit soort producten moeten we concurrerend aanbieden, maar tegelijkertijd is het risico wel groot in het begin. Dan scheelt het als we op voorhand al weten dat we gaandeweg efficiencyverbeteringen aan kunnen brengen.