Elektronische producten succesvol op de markt brengen én houden vraagt om een gezonde dosis ondernemerslef, een lange adem en veel technisch inzicht. Juist in een tijd waarin alles sneller, goedkoper en makkelijker lijkt te kunnen, is het slim om aandacht te houden voor de juiste kwaliteitseisen. Tijdig testen en meten leidt tot kostenbesparingen en doorlooptijdverkorting. Dit komt uitgebreid aan bod tijdens het seminar “Test & meet of the future” op donderdagochtend 16 mei in de Croesezaal van de Jaarbeurs.
Voor zowel productontwikkelaars als productiebedrijven is het van essentieel belang om producten tijdig op de markt te krijgen. Daartoe dienen zij aan wettelijke eisen te voldoen, zoals CE-markering en RoHS compliancy. Daar gaat veel meet- en testwerk aan vooraf. Maar ook daarna zijn diverse testmethodes van groot belang om goed en betrouwbaar op de markt te blijven functioneren. Dat gaat een stap verder dan alleen markttoelating en vereist een klant- en gebruiksgerichte aanpak. Hiervoor zijn verschillende technieken beschikbaar, van analyse tot testen.
In de presentatie van Harry Roosien, voorzitter van de vereniging Platform Omgevingstechnologie, krijgt u een overzicht van alle aspecten die meespelen om op de markt te komen én te blijven. Bovenal legt hij uit hoe daar vanuit een reliability-perspectief op geanticipeerd kan worden. Ook zullen de Europese en internationale ontwikkelingen met betrekking tot testmethodieken langskomen.
Concluderend stelt de spreker dat aandacht voor meten en testen tot een meer tevreden klant zorgt, mede door kostenbesparingen en doorlooptijdverkorting.
Nadruk op elektrisch testen
Ook Peter van Oostrom, namens Romex, gaat in zijn presentatie in op het belang van (elektrisch) testen na de productie en assemblage van een product.
Als een elektronisch product is ontwikkeld en het uiteindelijke ontwerp en prototype voldoet aan de voor de markt vereiste normen, dan is het klaar voor zijn marktintroductie. Het is vervolgens zaak om het product in bepaalde aantallen te fabriceren en assembleren. Om te garanderen dat deze productie goed verloopt, zijn – als het goed is – tijdens het ontwerp al een aantal zaken afgedekt. Daardoor verloopt de automatische assemblage soepel en kan de controle van de geassembleerde printplaten eenvoudig worden gerealiseerd.
Tijdens de presentatie van Romex kunt u zien hoe de kale printplaat wordt geassembleerd en uiteindelijk getest. Welke testtechnieken zijn er om de productie te controleren en te verbeteren? En welke testen zijn er om de uiteindelijke kwaliteit van het product, als het door de klant wordt ontvangen, zoveel mogelijk te waarborgen?
Er wordt kort ingegaan op technieken als optische inspectie en xray-inspectie. Verder ligt de nadruk op het elektrisch testen van het product en de ontwikkeling van het vakgebied in het algemeen. Er gebeurt veel in de elektronicabranche, zoals voortschrijdende miniaturisatie, integratie en complexiteit van de ontwikkelde producten.
Grondige reliability-testing
Omdat de product life cycles korter worden, de wetgeving strikt is en de gebruiker hogere eisen stelt, wordt er een steeds groter belang gehecht aan grondige reliability testing. De betrouwbaarheid van individuele componenten tot aan totale systemen kunnen door het gehele productieproces uitvoering getest worden op onder andere omgevingsfactoren.
In de presentatie van Kees Winkel namens Weiss Technik Nederland krijgt u een overzicht van de testmethodes en tools die beschikbaar zijn. Om uiteindelijk het gezamenlijke doel te bereiken van een langdurig tevreden eindgebruiker.
Wilt u de genoemde lezingen bezoeken? Registreer u kosteloos voor Electronics & Applications en meld u aan voor het seminar ‘Test & Meet of the future’.