Tijdens het LED-event 2016 legt Rob Satink, photonics specialist bij Acal BFi Nederland uit hoe je betere lichtopbrengst genereert en wat holografische diffusers hier mee te maken hebben. Daarom stelden wij hem een aantal vragen.
Rob, je bent van oorsprong natuurkundige. Hoe kijk jij naar de LED-ontwikkeling?
“Sinds de ontwikkeling van de LED in 1962 is het inspirerend om te zien dat een technologie die vrij lang niet zo breed is ingezet nu overal om ons heen is; in verlichting maar ook in uiteenlopende high-tech oplossingen. Omdat ik een fervent voorstander ben van het vergroenen van onze maatschappij hoop ik dat het toepassen van LED snel voor alle denkbare oplossingen zakelijk gezien nog aantrekkelijker wordt.”
Hoe kan ik het specialisme photonics zien icm met LED?
“Photonics is het oplossen van vraagstukken met als hulpmiddel licht. LEDs maken licht. Omdat het is een interessante technologie is om licht mee op te wekken wordt iedere photonicus hier blij van. De manier waarop mensen licht waarnemen en ervaren scharen wij ook onder photonics. LEDs brengen daarin zo hun specifieke vraagstukken met zich mee voor de ontwerper. Ik vind het leuk om ontwerpers hiermee te helpen.”
Zijn er andere hulpmiddelen om meer lichtopbrengsten te krijgen van LED verlichting?
“Zeer zeker. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar nog efficiëntere LEDs. Daar verwacht ik zeker vele stappen voorwaarts in, in de komende jaren. Bij een LED-ontwerp zijn voeding en temperatuur ook belangrijk voor een optimale benutting van de kracht van LEDs. Er is veel winst te boeken bij een goed ontwerp.”
Licht is voor de meeste personen vanzelfsprekend. De taak aan lichtontwerpers om de grootste lichtopbrengst te creëren met zo laag mogelijk verbruik en kosten
Wat is een diffuser precies? En wat is een holografische diffuser?
“Een nog niet gemonteerde diffuser is te vergelijken met een doorschijnend velletje voor een overheadprojector met daarin een specifieke hoekverdeling. Een diffuser zorgt daardoor voor verspreiding van licht in de vooraf gestelde hoek. Zowel in het doelgebied, alsook terugkijkend naar het armatuur. Dit zorgt voor een uniforme verlichtingshoeveelheid enerzijds en anderzijds reduceert een diffuser glare.”
“Een holografische diffuser is een diffuser waar door middel van een optisch procedé een vooraf bepaalde hoek in is gedefinieerd. Als je deze gebruikt wordt het licht herverdeeld en heeft de lichtbundel die specifieke hoekverdeling.”
Waarom zou je diffusers gebruiken?
Rob geeft aan: ” In de meeste situaties zal een diffuser gebruikt worden voor het reduceren van glare en om het licht goed tot zijn recht te laten komen in het doelgebied.
“Een goed voorbeeld is de Eiffeltoren in Parijs bij nacht. Men wil de toren aanlichten maar de omgeving dient er zo min mogelijk last van te hebben; zoveel mogelijk licht kunnen richten met een juiste hoek. Het egaliseren van de lichthoeveelheid zorgt voor een mooi lichtbeeld. Doordat je dit doet wordt het licht dat de toren niet raakt geminimaliseerd waardoor de omgeving minder last heeft van het uitlichten van dit object.”
Krijg vrijblijvende tips voor efficiëntere lichtopbrengst van uw eigen LED ontwerp! Neem uw ontwerp mee naar onze stand
Heb je tips, waarop dien je te letten als je een holografische diffuser toe wilt voegen aan je LED verlichting?
1. Begin tijdig met doelbepaling van verlichting en welke doelgebieden de verlichting moet aanlichten.
2. Het is geen probleem als je na het einde van het ontwerpproces aan holografische diffusers denkt. Het kan over het algemeen gemakkelijk na montage van de verlichtingsbron ingevoegd worden. Maar je boekt maximale winst als je deze tijdens het ontwerpproces meeneemt, inclusief de juiste voeding en temperatuur.
Wat hoop je dat een bezoeker leert van jouw presentatie?
Met het delen van inside-kennis hoop ik dat bezoekers de meerwaarden ervaren van het opnemen van holografische diffusers in een licht ontwerp. Er zijn diverse zaken die niet op het specificatieblad staan, die het gebruik van dit soort diffusers het ontwerp duidelijk beter maakt. Ik hoop dat licht engineers leren van de besproken praktijkcases en deze in het achterhoofd houden bij hun volgend LED-ontwerp”.
Alle LED-ontwerpers en andere belangstellenden zijn welkom op 30 november 2016 om 14.15 uur en/of 1 december om 11.15 uur bij de presentatie van Rob Satink op het LED-event. Bezoek ook de stand van Acal BFi en krijg tips voor uw eigen ontwerp. Registreer hier. Graag tot dan!
Meer informatie over onze Photonics kennis vindt u op onze website.