Tijdens Electronics & Applications (E&A) kunt u op woensdag 15 mei het seminar ‘3D printen van elektronica en mechanica’ bezoeken. Als de term ‘rapid prototyping’ valt, dan is er een aantal veelgehoorde reacties: het is goedkoop, eenvoudig, ecologisch verantwoord en iedereen kan het. Na het volgen van de lezingen in dit programma weet u dat deze aannames niet waar zijn. Wel hoort u wat realistisch is, welke economische voordelen met rapid prototyping haalbaar zijn en hoe het ontwikkelproces verandert.
Agile Engineering
In de elektronicawereld maakt de agile-werkmethode ook zijn opwachting. Een van de lezingen in het seminar wordt verzorgd door GBO, een bedrijf dat behuizingen voor elektronica ontwerpt. Zij gebruiken de agile-methodiek om de klant stap voor stap mee te nemen in het ontwerpproces.
Wij spraken in aanloop naar de E&A-beurs met Bas Berkhout, directeur new business development bij GBO, over de voor- en nadelen van agile engineering. Berkhout: “Agile engineering is eigenlijk een manier van werken waarbij we het engineeringsproces versnellen en inzichtelijker maken voor de klant. We maken belangrijke ontwerpbeslissingen behapbaar voor de klant door heel veel modellen te maken.”
Om deze manier van werken te realiseren zijn 3D-printers noodzakelijk, zegt Berkhout: “Ja, daar speelt 3D-printen een belangrijke rol bij. Als je het met conventionele zaken moet doen, duurt het te lang. En we werken in verschillende resoluties. Zoals FDM-printers waar we snel simpele modellen mee kunnen maken, maar ook printers waarmee we zeer fijnmazige modellen mee kunnen produceren.”
Efficiënter ontwikkelen
Hij gaat dieper in op de klantvoordelen: “We zetten ze dus vooral in om in een traject snelheid te maken. De klant kan zo zien: waar gaat de oplossingsrichting naar toe? We weten uit ervaring dat een design pas leeft en werkt op het moment dat je iets kunt laten zien, als hij iets in handen heeft en zegt: “oh nu begrijp ik wat jullie bedoelen…””.
Volgens Berkhout, die op woensdagochtend 15 mei zal spreken, zorgt agile engineering uiteindelijk er voor dat het totale ontwikkeltraject voor bedrijven als GBO efficiënter wordt, terwijl de deliverables inzichtelijk voor de klant worden. “Daarmee voorkom je talloze iteratieslagen”, zegt Berkhout.
Agile is weliswaar vooral in zwang binnen de ICT-wereld, maar ook in de elektronicasector wordt het gemeengoed, denkt de GBO-directeur: “Wij werken inmiddels al een jaar of drie heel actief met de agile-werkmethode. De overeenkomst met de ICT is dat je heel snel toewerkt naar een deelresultaat wat niet 100% het eindresultaat hoeft te zijn. Het verschil is dat het bij ons soms wat langer kan duren, vooral door het uitzoekproces. Zo moeten we bijvoorbeeld uit verschillende materialen kiezen. Bij programmeren schrijf je in een bepaalde programmeertaal, wij moeten weer kiezen uit kunststof of aluminium, en ook de juiste productietechnologie selecteren. Bij mechatronische vraagstukken wordt het vaak nog complexer.”
Meer klantcontact
Berkhout stelt dat de omslag naar de agile engineering op een aantal vlakken wel een aanpassing van het personeel vergt: “Het zit hem niet in de capaciteit op de vloer, maar wel in hoe je een project inricht. Je moet mensen er bewust van maken dat ze vaker contact zoeken met klant. Want engineers zijn van nature geneigd om zelf langdurig achter een computer te blijven vogelen aan een ontwerp. Je moet als engineer dus iets eerder dingen durven los te laten.”
Bedrijven die nog traditioneel werken aan elektronicabehuizingen gaan het in de ogen van Berkhout op lange termijn de slag verliezen: “Ik denk dat alle partijen die zich willen onderscheiden op een soortgelijke agile manier gaan werken. Bedrijven die het op de traditionele manier doen zullen uiteindelijk niet overleven. Die blijven te lang vast zitten in hun huidige werkcultuur.”
Richting zijn lezing sleutelt Berkhout nog aan zijn voordracht, maar hij belooft een aantal concrete cases te zullen presenteren waarin de geschetste voordelen van agile werken naar voren zullen komen. Wilt u deze lezing bezoeken? Registreer u kosteloos voor Electronics & Applications.