Elektronica- en productontwikkelaars worden aangesproken in het seminar ‘Smart Industry’. Want het efficiënt ontwerpen, produceren en herstellen in SMT (surface mount-technology) productie is een kwestie van vooruitdenken. De ontwikkeling van een betrouwbaar (elektronisch) product begint al in de ontwerpfase en wel bij de keuze van de belangrijkste elektronische componenten. Naast concrete tips komen in de seminars ook praktijkvoorbeelden langs, bijvoorbeeld in een business case van Philips, besproken door Jan Post.
Philips produceert in Drachten scheerapparaten en allerlei huishoudelijke artikelen. Jan Post acteert daarnaast al meerdere jaren als boegbeeld voor de nationale roadmap omtrent Smart Industry. Strategische ketensamenwerking en vernieuwende productietechnologieën zijn de speerpunten van deze breed gedragen agenda.
Verbonden productieproces
De lezing van Jasper van Meerten namens KVMS sluit daarop aan. De titel van zijn presentatie luidt: ‘de fabriek van de toekomst, wat zou je daarbij verwachten? We zijn verder dan je denkt!’ Van Meerten geeft een overzichtspresentatie van alle methodieken, apparaten, productiemiddelen en logistieke oplossingen die gericht zijn op het efficiënt en flexibel produceren. Maar ook hoe een prototype gewoon tussen de reguliere productie meedraait. Tenslotte geeft hij meer uitleg over ‘horizontale’ machine-to-machine communicatie en de ins- en outs van APCO (Automatic Program Change Over).
Ook door de komst van cobots (collaborative, of samenwerkende robots) ontstaat er een wereld aan nieuwe mogelijkheden voor efficiëntere assemblage, waarbij ook direct een kwaliteitsverbetering kan worden bereikt. Om deze Smart Industry-toepassing te kunnen benutten, moet het product wel op de juiste wijze ontworpen zijn. In deze lezing laat Hendri Kortman namens Variass door middel van een ‘digital twin’-benadering zien welke basis design rules nodig zijn om dit te realiseren.
Componentkeuze en inspectie
Maar het succes van een betrouwbaar elektronisch product begint in feite al een stap eerder, in de ontwerpfase. Marcel Swinnen van tbp electronics neemt de toehoorders mee op weg naar een succesvolle productontwikkeling.
De keuze van de belangrijkste elektronische componenten is een van de eerste stappen. De beperkte leeftijd (veroudering) van bepaalde componenten zullen immers de uiteindelijke betrouwbaarheid van het product mede bepalen. Hiervoor moet er in beeld gebracht worden wat de omgevingsparameters (klimaat, trillingen) zullen zijn waarin het product zal acteren. Echter spelen, naast de componentkeuze, assemblage-testmogelijkheden en -technieken ook een belangrijke rol (right first time & no repair). Hier dient reeds rekening mee gehouden te worden tijdens het ontwikkelingsproces door middel van Design for eXcellence (DfX) analyses. Dit alles resulteert in een maximale value of ownership.
Voor de Electronic Manufacturing Services (EMS) bedrijven zijn er steeds meer inspectiemogelijkheden die de betrouwbaarheid en levensduur van het eindproduct ook ten goede komen. X-ray inspectiemethodes kunnen worden geïntegreerd in het productieproces. Bovendien wordt het proces steeds vaker aangevuld met slimme analyses op basis van Artificial Intelligence. Helge Alexander Höche van Viscom AG praat hierover in het seminar namens SMD-TEC.
Tenslotte komen er concrete tips voor de elektronicaprofessionals die in de productie werken. Franjo Josipovic van MARTIN-SMT spreekt namens Tooltronics over het herstellen van ‘lead-less’ componenten, zoals MLP/QFN/DFN/LED et cetera. In deze presentatie wordt ingegaan op de herstelwerkzaamheden van pinloze componenten en de uitdagingen die daarbij in het elektronica-assemblageproces komen kijken. De volgende processen komen aan bod: behuizingen, soldeerpasta aanbrengen, plaatsen van componenten en desoldeer-/soldeerproces.
Intelligent opslagsysteem
Om een realistische return on investment (ROI) te berekenen bij vernieuwingen van noodzakelijke stappen in het productieproces is het nodig om de mogelijke kostenreducties duidelijk op een rij te hebben. Een voorbeeld van zo’n vernieuwing is het toepassen van een geautomatiseerd opslagsysteem. Welke aanpak is op dit moment gangbaar en welke systemen voor een intelligente opslag en verwerking van SMT/THT-componenten zijn er op de markt? Moreno Giannotti van Storage Solutions vertelt namens Smans hoe een intelligent opslagsysteem de productiviteit van uw productielijnen verhoogt en traceability waarborgt, tegelijkertijd met een sterk verminderde kans op menselijk falen.
Tevens blikt de spreker vooruit naar de volgende stap in een volledig geautomatiseerde fabriek (waar de lichten uit kunnen), onder meer door software geïntegreerde systemen. Automated guided vehicles (AGV’s) zijn verbonden met productiemachines en nemen zodoende een deel van het handmatige werk van de operators uit handen.
Bent u geïnteresseerd om het seminar Smart Industry te bezoeken op dinsdagochtend 14 mei in Jaarbeurs? Meld u dan kosteloos aan voor een beursbezoek aan E&A en noteer uw aanwezigheid bij dit seminar in de registratiemodule.