Onze specialist Dirk Faber helpt dagelijks onze klanten bij de beste keuze van warmtebeeldcamera’s en andere elektronica test en meetapparatuur. Met een draagbare warmte(beeld)camera, ook wel infrarood of thermische camera genoemd kunnen elektrische problemen gedetecteerd worden. Leer van de vijf aandachtspunten van Dirk bij de keuze van een warmtecamera.
Bij aanschaf van een thermische camera is van belang:
1) Resolutie
In de markt zijn veel handheld thermografische camera’s te koop met resoluties uiteenlopend van 80 x 60 pixels tot 1024 x 768 pixels. Het verschil van pixelgrootte (=pitch) tussen de verschillende sensoren is nooit heel groot. Ofwel, de resolutie van een camera bepaalt voornamelijk het zichtbare oppervlakte, de field of view. Voorbeeld: er zijn twee camera’s met beide identieke lenzen die op eenzelfde afstand naar een oppervlakte kijken. Echter camera 1 heeft een resolutie van 320 x 240 pixels en camera 2 een resolutie van 640 x 480. Dan is het beeld bij camera 2 tweemaal zo breed en tweemaal zo hoog en heb je viermaal meer thermografische informatie.
2) Ruis (NETD)
Ruis in thermografische camera’s wordt uitgedrukt in thermische resolutie, de zogenoemde ‘Noise Equivalent Temperature Difference’. Deze waarde geeft aan wat het verschil in temperatuur moet zijn tussen het object en de omgeving zodat de sensor iets kan waarnemen. In de markt zijn camera’s beschikbaar met een NETD van 150 mK tot 20 mK. Dat suggereert dat deze verschillen zichtbaar zijn. Door allerlei externe invloeden en integratietijden is de praktijk anders. Een betere indicatie van thermische resolutie is de NETD-waarde met vier te vermenigvuldigen. Oftewel een camera met een NETD van 150 mK ziet nog net door de ruis heen een verschil van ongeveer een halve graad terwijl dit duidelijk zichtbaar is bij een camera met een NETD van 20 mK.
3) Lens
De lens is cruciaal wanneer het gaat om details. Veel ‘goedkope’ camera’s worden uitgevoerd met een zogenaamde fixed focus. Dit geeft de suggestie dat het beeld zowel dichtbij als veraf scherp is. In de praktijk zie je dichtbij details welke verdwijnen naarmate de afstand tot het object groter wordt. Voor details zowel dichtbij als voor objecten op grotere afstand is een lens met focus mogelijkheden het advies. Beter is nog door te kiezen voor een camera waarbij lenzen kunnen worden verwisseld zoals bij de FLIR T530 en T540. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een lens met een kleine hoek krijg je een optische zoom. Een lens met een relatief grote hoek zorgt voor een groot field of view op kleine afstand.
4) Beweegbare kop
Sommige draagbare camera’s zijn uitgevoerd met een beweegbare kop, bijvoorbeeld de FLIR E95 en de T540. Dit zijn min of meer dezelfde camera’s met dezelfde resolutie en dezelfde lenzen. Ook de bediening is identiek. Echter de T540 heeft een beweegbare kop wat bijzonder praktisch is wanneer een object op een tafel ligt. In deze situatie kijkt de camera min of meer verticaal naar beneden. Bij een E95, zonder beweegbare kop, zal onder een grote hoek moeten worden gekeken. Met de T540 kan zowel het scherm als de lens optimaal worden gepositioneerd.
5) Software
Software geeft de mogelijkheid om diepgaand thermisch te analyseren. Het is mogelijk om transienten te meten en zo ’thermische crosstalk’ over printplaten zichtbaar te maken. Met de juiste analyse software, zoals bijvoorbeeld FLIR’s ResearchIRmax krijgt men volledig inzicht in thermisch gedrag. Ook is met deze software een link mogelijk naar MatLab voor nog diepere analyse. Ook zijn speciale software developer kits beschikbaar zoals de FLIR Atlas SDK. Daarmee kan of in Matlab of in een .NET omgeving een eigen applicatie worden geprogrammeerd. Tools+ is simpelere software. Wanneer het enkel gaat om opnames te maken en deze verder te verwerken in rapportage is deze software prima.
Conclusie
De juiste warmtebeeldcamera is 100% afhankelijk van uw eigen applicatie en uw wensen. Maak het uzelf makkelijk en laat u goed adviseren. Dirk helpt u graag met het nemen van een gedegen beslissing.
➡️ Meer informatie
Neem vandaag nog contact met Dirk op voor meer informatie over draagbare warmtebeeldcamera’s. Hij helpt u graag verder.
Uiteraard is Dirk en zijn collega’s ook aanwezig op de E&A; stand 7C096, Acal BFi.
Email: tm.nl@acalbfi.nl Telefoon: +31 (0) 40-2507 451