De beursgadget voor Electronics & Applications 2019 is de FlexKlok. Tijdens E&A kunnen bezoekers in vijf stappen de gadget verzamelen. Ymif Engineering speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de gadget. Wij spraken met Ton Wennen, directeur van Ymif Engineering, over de laatste stand van zaken rondom de FlexKlok.
Door: Dimitri Reijerman
Als basis voor de FlexKlok dient een eerder ontwerp van Ymif: “We hebben een aantal jaren geleden al eens een beursgadget gemaakt”, vertelt Wennen. “Dat was de KompasKlok, een klokje met 24 functies. Daarop zijn we verder gaan ontwikkelen. Vanuit FHI kwam het verzoek: willen jullie nog een keer de KompasKlok uitbrengen? Prima, want daar hebben we destijds al veel plezier aan beleefd.”
Wennen vertelt verder: “We zijn gaan kijken wat we aan het oorspronkelijke ontwerp konden veranderen. Door de veranderingen is een groot deel gelijk gebleven. Omdat we volledige productontwikkelingen doen, hebben we ook industriële ontwerpers in dienst die in CAD passende ontwerpen kunnen maken.”
“We zijn gaan kijken naar de vorm factor en stelden de vraag: hoe kun je de gadget eenvoudig neerzetten? Daardoor is ook de buiging in het ontwerp door ontstaan, wat vrij uniek is met alleen FR4. Dat is voor zover ik weet nog niet eerder vertoond want het maakt deel uit van het elektrische ontwerp en er lopen gewoon sporen door. Dat geeft de gadget toch een heel ander perspectief: wat kan je allemaal met elektronica en printplaten?”
Volgens Wennen worden de meeste buigingen in PCB’s op een andere wijze gerealiseerd: “Meestal zijn het flexprinten die overgaan in een flexibel stukje, een relatief duur proces.”
Succes van de KompasKlok
De voorloper van de FlexKlok, toen nog KompasKlok geheten, leverde Ymif ook na afloop van de beurs veel aanspraak op: “ Toen we de kompasklok maakten kwam Estec naar ons toe en zij vroegen of we dit nog een keer wilde doen voor een open dag. Dat werd zeer gewaardeerd door de aanwezige hoogfrequentspecialisten. Die werken met apparatuur van tienduizenden euro’s, maar werden wel erg enthousiast van de mogelijkheden met een eenvoudige processor.”
Inmiddels is de ontwikkeling van de FlexKlok zo goed als afgerond, zegt Wennen: “We zijn nog een paar kleine proefjes aan het doen en we passen de printplaat nog iets aan. Dan kan deze in productie worden genomen. De productie gaat CDS doen, een dochterbedrijf van Head electronics. Vorige week zijn succesvol de CE-tests gedaan, bij het Blue Guide EMC Lab in België. Daaruit bleek dat we geen aanpassingen meer hoeven te doen. Dus we gaan de voorbereidingen treffen voor de productie.”
De FlexKlok zal in aanloop naar E&A in een oplage van circa 2.000 stuks beschikbaar komen.