Hogeschool van Amsterdam
De HvA is een instelling voor hoger beroepsonderwijs. In de opleidingen worden kennis en vaardigheden aangereikt waarmee bachelorstudenten als beginnend professional instromen op de arbeidsmarkt om daar midden- en hogere kaderfuncties te vervullen. Masteropleidingen zijn professioneel van aard en bieden studenten verdiepende kennis en vaardigheden voor hun beroep. Onderzoek is praktijkgericht en als zodanig gericht op innovatie van de beroepspraktijk. Motivatie, ambitie en betrokkenheid zijn noodzakelijke voorwaarden voor studeren aan en werken bij de HvA.
Onderzoek
In een kennissamenleving is hoger beroepsonderwijs onlosmakelijk verbonden met onderzoek. Aan de HvA vindt onderzoek plaats, in nauwe samenwerking met de beroepspraktijk, met andere kennisinstellingen en met het onderwijs. Doel van het onderzoek is versterking en innovatie van het onderwijs en van de beroepspraktijk. De samenwerking met de UvA, de VU en de Amsterdamse bedrijven en instellingen bieden hiervoor goede mogelijkheden.
Amsterdam
De HvA is de Hogeschool van Amsterdam, maar nadrukkelijk ook de Hogeschool voor Amsterdam. De hogeschool wil de kansen die Amsterdam biedt optimaal benutten. Amsterdam is een uitnodigende leer- en werkomgeving voor studenten en medewerkers. De vele toonaangevende bedrijven en instellingen bieden de mogelijkheid om in deze specifi eke praktijkomgeving een beroep te leren en om met behulp van onderzoek het onderwijs en het werkveld continu te verbeteren en vernieuwen.
De HvA profileert zich als typisch grootstedelijke hogeschool, waar leren, werken en leven in Amsterdam op een vanzelfsprekende manier met elkaar verbonden zijn. De HvA is een brede toegankelijke hogeschool waar studenten, docenten en onderzoekers vanuit verschillende invalshoeken en disciplines samenwerken met elkaar en met bedrijven, organisaties en (kennis)instellingen.
Afgestudeerden van de HvA zijn toegerust voor het werken in een grootstedelijke, interculturele en innovatieve context. Studenten vervullen na hun studie belangrijke functies in de samenleving en dragen daarmee maatschappelijke verantwoordelijkheid. Op die verantwoordelijkheid moet de HvA hen tijdens de studie voorbereiden. Dat gebeurt in een stad met complexe, hardnekkige maatschappelijke problemen. In Amsterdam krijgt iedereen de kans om zich te ontplooien, ongeacht sekse, geloof, overtuiging, geaardheid en afkomst. Maar samenleven in deze omgeving gaat niet vanzelf. De HvA kiest dan ook voor ‘burgerschap’ als verbindend uitgangspunt. Burgerschap betekent dat iedereen verantwoordelijkheid neemt voor de samenleving. Dat vraagt van de medewerkers en studenten van de HvA een bepaalde houding en bepaalde vaardigheden: kunnen omgaan met verschillen, niet bang zijn om te vragen, nieuwsgierig zijn naar de ander. Daarbij is de HvA een voor iedereen toegankelijke hogeschool die uitgaat van de maatschappelijke waarden zoals die bestaan en zich ontwikkelen in de Nederlandse samenleving.
Onbetwist hbo-niveau
Voldoen aan de emancipatoire functie van de HvA gaat hand in hand met een onbetwist hbo-niveau. Onderwijskwaliteit heeft de hoogste prioriteit, waarbij de voltijds bacheloropleiding centraal staat. Het doel is niet alleen een diploma, het doel is een diploma waarvan de waarde nooit in twijfel mag worden getrokken.
Opleidingsaanbod
De HvA biedt een gedifferentieerd aanbod voor een gedifferentieerde instroom. Het uitgangspunt dat kwaliteit boven kwantiteit gaat, betekent dat de HvA de grens aan de groei stelt. Mede vanuit die overweging is in de afgelopen jaren een aantal opleidingen beëindigd of overgedragen aan andere instellingen. Ook in de komende periode kijkt de hogeschool kritisch naar het aantal opleidingen en afstudeervarianten dat wordt aangeboden. De HvA richt zich vooral op het bachelor onderwijs en biedt daarnaast de mogelijkheid tot het doorstromen naar een masteropleiding. De HvA zal alleen overwegen zelf een vervolgopleiding te starten als dit past in de eigen strategie en de UvA of de VU geen passende mogelijkheden aanbieden. Daarbij geldt ook de voorwaarde dat deze aansluit bij het profiel van de instelling. Driejarige opleidingstrajecten voor studenten met een vwo-vooropleiding wil de HvA selectief aanbieden. De HvA is terughoudend met Associate degree-programma’s. Alleen als het werkveld hier nadrukkelijk om vraagt en in de regio sprake is van een concrete arbeidsvraag, overweegt de HvA dergelijke tweejarige programma’s aan te bieden.