In de tweede helft van 2017 vinden er weer diverse activiteiten plaats vanuit de EMC ESD vereniging. Bij de bijeenkomsten komen steeds specifieke onderwerpen aan de orde en zijn we weer op bijzondere plekken.
20 juni:
Power Electronics Event. Sinds 2010 wordt het event jaarlijks georganiseerd onder de naam ‘Vermogenselektronica’. Dit jaar dus onder de nieuwe naam. Door de thema’s van de dag zal de naamswijziging snel duidelijk worden: Power Applications, Power Components, Testing & EMC en Power Research. Al enkele jaren wordt er intensief samengewerkt met de TU/e en de TU Delft. Ook dit jaar presenteren de twee TU’s hun laatste bevindingen in de track ‘Power Research’. Korneel Wijnands (TU/e) en Pavol Bauer (TU Delft) verzorgen ook beide een plenaire lezing. Naast samenwerking met de universiteiten wordt er deze editie ook samengewerkt met de EMVT en EMC-ESD vereniging.
11 oktober:
Ledenbijeenkomst bij Nikhef, Science Park in Amsterdam. Nikhef, Het nationale Instituut voor sub-atomaire- en astro-particle fysica. Er wordt fundamenteel onderzoek gedaan naar de kleinste bouwstenen van de materie in ons en om ons heen. Dit wordt gedaan bij de deeltjes versneller LHC bij CERN in Zwitserland, maar ook met o.a. neutrino detectoren in de middelandse zee, radio telescopen in Argentinie en zwaartekrachts golf detectoren in o.a. Italie. In Nikhef werken onderzoekers (fysici), technici en ingenieurs nauw samen om nieuwe detectoren te ontwikkelen en te onderhouden. Een deel van de fysici onderzoekt de data uit de experimenten op nieuwe fenomenen en eigenschappen van de kerndeeltjes.
Tijdens de rondleiding zullen een aantal detectie technieken en prototypes en enkele experimentele detector opstellingen worden getoond, en ook hoe we de elektronica ontwikkelen. In de elektronica ontwikkelen we o.a. full custom ASIC’s, gebruiken de modernste generatie FPGA’s, wordt multi Gbps data transmissie gebruikt op PCB’s, en in optische netwerken. De lezing zal ingaan op EMC/EMI maatregelen m.b.t. de realisatie van een grote detector in het LHCb experiment. Deze bevat gevoelige detectoren en IC’s, dynamische digitale electronica, koeling tot -40C, en uitgebreide distributie van diverse voedingsspanningen. Er wordt ook een demo gegeven van het scannen van een PCB, om “hot-points” te localiseren die RF stralen.
14 November:
EMC en gezondheid, een controversieel onderwerp. Met de deelnemers en sprekers komen diverse standpunten en onderzoeken aan bod.
Neem voor meer informatie contact op met Willem Jan Davelaar (w.davelaar@fhi.nl)