Op 25 januari heeft bij FHI een bijeenkomst plaats gevonden rondom het New Legislative Framework (NLF). Het NLF is een Europees pakket met regelgeving dat tot doel heeft handel te vergemakkelijken, toezicht te verbeteren en duidelijkheid te vergroten.
Sinds 2016 is het NLF ingegaan voor diverse richtlijnen, waaronder de EMC-richtlijn, de Laagspanningsrichtlijn en de Richtlijn Meetinstrumenten. De rollen en verantwoordelijkheden van bedrijven in de keten zijn nadrukkelijker beschreven. Voorheen hadden de richtlijnen betrekking op de producent en nu zijn naast de fabrikant de rollen ‘gevolmachtigde’, ‘importeur’ en ‘distributeur’ toegevoegd.
Voor de leden van de branche Industriële Elektronica en de Nederlandse EMC-ESD Vereniging werden presentaties verzorgd door Agentschap Telecom en DARE!!, om u uitgebreid te informeren over de impact van het NLF in de bedrijfsketen en daardoor op uw bedrijfsvoering.
Afdeling Markttoezicht Agentschap Telecom, Bauke Jonkmans en Erik Lucas
In de interactieve presentatie vertelden wij u meer over het wat en waarom van het NLF. We gingen in op de rol van (Europese) markttoezichthouders en vertelden vanuit de Nederlandse perceptie wat belangrijk is en hoe de samenwerking van toezichthouders en “de markt” er uit kan zien. Daarnaast gingen we in op aspecten van de EMC en RED (Radio Equipment Directive) regelgeving in Nederland en Europa en lieten met enkele voorbeelden zien wat er is veranderd.
Gevolgen in de bedrijfsketen: DARE, René Dijkstra
DARE is actief op het gebied van meten/testen, certificeren, kalibreren, opleiden en adviseren. Voor de Medical Devices Directive is DARE een Notified Body en op het gebied van de diverse richtlijnen is men betrokken met de genoemde activiteiten. In de presentatie werd ingegaan op CE-markering, testen en certificeren, maar ook op de impact van de nieuwe aanpak, rollen en verantwoordelijkheden door de NLF.