EMC-Kennismarkt op 12 oktober 2012
Op vrijdag 12 oktober 2012 vindt de tweede EMC-Kennismarkt van 2012 plaats. Het programma is nog niet volledig afgerond en dus kunnen leden zich nog melden als spreker, maar de toezeggingen zijn al sterk het vermelden waard. Vanuit de Universiteiten van Twente en Eindhoven spreken Frank Leferink, Vladimir Cuk, Sjef Cobben, Bart van Leersum en Roelof Bernardus Timens. De Kennismarkt wordt ingevuld rond het thema Netgebonden EMC (inclusief Power Quality). De speciale gast voor de EMC-Kennismarkt Oost is Professor Canavero met een presentatie van een half uur. Ook Jan Desmet van HOWEST (De Hogeschool West-Vlaanderen) zal bijdragen met een presentatie.
In het programma worden ook presentaties vanuit bedrijven gegeven, om de EMC-kennisbehoefte rond dit thema vanuit de praktijk aan te geven. Zowel de eigen oplossingen als uitdagingen voor de wetenschappelijke wereld worden hierin geformuleerd. De huidige sprekers van KEMA, Philips Innovation Services en Hyteps BV kunnen nog aangevuld worden door presentaties van leden van de Nederlandse EMC-ESD Vereniging. Als u zich wilt aanmelden, kunt u een mail sturen naar Eline Hazeleger.
De EMC-Kennismarkt is gelijk gepland met de promotie van Anne Roc’h (met als titel van haar proefschrift: ‘Behavioural Models for Common Mode EMI Filters’). De EMC-Kennismarkt begint om 9.30 uur in Enschede en eindigt om 14.30 uur voor de promotie.
ESD-testen
In het najaar van 2012 wordt door de Nederlandse EMC-ESD Vereniging een ESD-testsituatie gesimuleerd bij FHI in Leusden, om de issues rond ESD-metingen die bij de sessie in 2011 bij ASML aan de orde kwamen te bespreken. Aangezien ook contaminatie in de sessie bij ASML goed onder de aandacht kwam, wordt samenwerking met VCCN gezocht. De komende weken wordt de simulatie beschreven en afgestemd met VCCN betrokkenen. In oktober 2012 zullen specifiek de ESD-leden uitgenodigd worden voor deze bijeenkomst.
Na succesvolle en plezierige bijeenkomsten bij Océ Technologies, ASML en Global Electronics heeft het bestuur besloten, om de volgende sessie interactief en praktisch te maken. Tegelijkertijd kan een link gemaakt worden naar normen, standaarden en regelgeving.
Tetra project NEATH start op 1-10-2012
De Nederlandse EMC-ESD Vereniging is als valorisatie-peter betrokken bij het Tetra project NEATH van KHBO – KU Leuven. Dit project richt zich op het uitwerken, implementeren, testen en demonstreren van een industrieel bruikbare workflow op basis van diverse near-field meettechnieken om op efficiënte manier de root-cause van een EMC emissie probleem te vinden en kost-efficiënt op te lossen.
Verder zal onderzocht en aangegeven worden hoe near-field technieken kunnen aangewend worden, om vroeg in het ontwerpproces prototypes of (sub)modules te testen en te karakteriseren om latere problemen rond EMC, signaal- of vermogenintegriteit te vermijden. De primaire doelgroep van dit project bestaat uit bedrijven, die elektronische modules of producten ontwerpen, al dan niet als toeleverancier voor een ander bedrijf.
Daarnaast zijn de bestudeerde thematiek en projectresultaten ook nuttig als input naar bedrijven die de bovenstaande bedrijven ondersteunen in het ontwerpproces met simulatietools, meetapparatuur of testsystemen.
Het KHBO organiseert tevens op 3, 10, 17 en 24 oktober 2012 cursussen rond ‘Signal Integrity, Power Integirty & EMC op PCB niveau’.
Spectrum = economische zuurstof
Op maandag 3 september 2012 maakte de Europese Commissie bekend, dat men meer gebruik wil maken van de ruimtes in het radiospectrum. Dit zal wederom EMC-uitdagingen geven. In 2011 werd door de Nederlandse EMC-ESD Vereniging een seminar over Digitaal Dividend georganiseerd. Ook in dit seminar werd aandacht besteed aan ruimte in het radiospectrum met de EMC-invalshoek van die kansen.
Als leden van de Nederlandse EMC-ESD Vereniging interesse hebben, om een follow-up te geven aan Digitaal Dividend, dan kan dat aangegeven worden bij het secretariaat.