Verslag EMC Europe 2013 en voorstellen bestuurslid Jan-Kees van der Ven
Enige tijd geleden ben ik gevraagd toe te treden tot het bestuur van de EMC-ESD vereniging. Hier ben ik op in gegaan en sinds de afgelopen algemene leden vergadering ben ik nu officieel lid van het bestuur. Via deze nieuwsbrief wil ik me voorstellen en gelijktijdig verslag uitbrengen van het EMC Europe symposium, wat dit jaar in Brugge werd gehouden.
Mijn naam is Jan-Kees van der Ven en ik ben werkzaam bij Imtech Marine binnen een consultancy team. Ik ben mijn carrière begonnen bij Alstom, waar ik me gespecialiseerd heb in EMC. Daarna ben ik naar Movares gegaan om tenslotte over te stappen naar Imtech Marine. Mijn specialiteit binnen dit team is, zoals te raden, EMC. Tezamen met het team houd ik me voornamelijk bezig met elektrisch installaties aan boord van allerlei soorten (zeegaande) schepen. Dit varieert van het ondersteunen van onze in- en verkopers met betrekking tot richtlijnen en normen; het geven van advies aan de afdeling engineering met betrekking tot installatie methodes; het uitvoeren van metingen aan ingekochte en samengestelde producten en als het nodig is troubleshooting aan boord.
Download hier het complete verslag.
ESD en vloeren (8-11) en start EMC-dag voor installateurs en machinebouwers (11-11)
De ontlading van statische elektriciteit kan apparatuur veel schade toebrengen. Een goede ESD-vloer is een schakel in de ESD-keten om problemen te voorkomen en is dus onmisbaar in bedrijven die werken met producten die gevoelig zijn voor schade door statische ontlading. Hoe houd je deze vloer ESD-veilig?
Op 8 november geeft Bas Grootemaat van Kingsize Consultancy aan hoe, wat en waarom je meet tijdens de themadag bij FHI in Leusden! De deelnemers gaan ook zelf testen uitvoeren op vloeren. Bekijk hier de reeds geregistreerde aanmeldingen en het programma. Heeft u zich nog niet aangemeld? Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus nu gelijk doen door een mail te sturen naar e.hazeleger@fhi.nl.
Op 5 februari 2014 vindt de derde EMC-dag voor installateurs plaats. Deze editie is tevens voor de machinebouwers. Om deze dag tot een succes te maken zijn de verenigingen UNETO-VNI, Koninklijke Metaalunie, FME en de Nederlandse EMC-ESD Vereniging betrokken. De gezamenlijke verenigingen nodigen u uit, om betrokken te zijn bij de opzet, de boodschap en de aanpak van het programma. Op 11 november zal van 15.00 – 17.00 uur de integrale aanpak van EMC-deskundigheid in installaties en machinebouw worden besproken. Bekijk hier de aanmeldingen. Wilt u aanwezig zijn? Laat dit weten middels een reply op dit bericht.
Door Mathieu Melenhorst: De installateur begrijpt er niets van!
Soms vallen uitspraken die je hoort in de wandelgangen op. Iedereen weet immers toch wat de normen en waarden binnen de EMC zijn? Gelukkig bestaat het leven uit het maken van compromissen. Over de uitkomst van 1 x 2 heb je geen discussie. Over het aansluiten van kabelmantels en het selecteren van de juiste kabels volop. Hoe meer mensen, hoe meer visies.
Doorgaans worden de EMC-ontwerpfilosofieën vastgelegd in bedrijfsvoorschriften. Het probleem ontstaat bij de installateur: hij/zij moet de verschillende systemen met elkaar verbinden volgens de installatievoorschriften van de fabrikanten, de voorschriften van de installateur zelf en het geheel moet voldoen aan de EMC richtlijn.
Een voorbeeld uit de praktijk. Een fabrikant van frequentiedrives schrijft het gebruik van een goede EMC kabel voor om de motor te verbinden met de drive. Dat is uiteraard helemaal terecht, maar wat is ‘goed’. De installateur leest verder: de ‘optical coverage’ van de vlechtmantel moet minimaal 80% bedragen. De installateur gaat te rade op de website van een grote kabelfabrikant. Hij zoekt bij de EMC kabels en vindt daar een kabel waarvan de ‘transferimpedantie’ is gegeven bij 100 MHz, gespecificeerd in mΩ/m. Geen gegevens over de ‘optical coverage’ van de vlechtmantel.
Omdat het vermoeden rijst dat een YMvKas ook zou kunnen voldoen wordt de optical coverage berekend. Om het resultaat te verifiëren wordt de technische dienst van de fabrikant gebeld. Bij het noemen van de berekende waarde krijgt de installateur te horen: “Kan best; ik weet het ook niet precies, maar het zou goed kunnen”.
Het antwoord laat de installateur onthutst achter: hij begrijpt er niets van?
Mathieu Melenhorst is de schrijver van het nieuwe boek: EMC van installaties.