Op 14 maart was ik namens de EMC-ESD vereniging uitgenodigd om deel te nemen aan het overleg van de klankbordgroep van het: “Kennisplatform Elektromagnetische velden en Gezondheid”. Tijdens dit overleg presenteerde het Kennisplatform aan de klankbordgroep wat er het afgelopen jaar gedaan is, wat de plannen voor het komende jaar zijn en werd er gevraagd om mee te denken.
Het Kennisplatform is in het leven geroepen om onafhankelijke informatie te geven over elektromagnetische velden en de mogelijke risico’s daarvan. Daarom nemen onder andere de GGD’s deel, omdat zij in contact staan met de burgers en weten wat er aan vragen en zorgen spelen in de maatschappij, maar ook kennisinstituten zoals het RIVM, TNO en DNV GL, om wetenschappelijk onderzoek te duiden. Zodoende kan het Kennisplatform informatie over blootstelling aan EM-velden op een voor leken begrijpelijke manier op haar website zetten.
In de klankbordgroep vind je onder andere partijen terug als telecomproviders, netwerkbeheerders, ministeries, bedrijfsleven en universiteiten, maar ook verenigingen van elektrohypersensitieven en dus ook de EMC-ESD vereniging. Door deze samenstelling van de klankbordgroep kan het Kennisplatform een genuanceerd beeld schetsen over EM-velden en de risico’s en pro-actief reageren op vragen en zorgen in de maatschappij.
Het afgelopen jaar heeft het kennisplatform zich met betrekking tot laagfrequent EM-velden voornamelijk gericht op:
- Elektriciteit in en om het huis;
- Ondersteunende informatie voor professionals, dit wordt binnenkort als aparte tegel aan de website toegevoegd;
- HVdDC;
- Werken met MRI (wordt in 2019 op de website gezet);
- Advies van de Gezondheidsraad omtrent laag frequent magneetvelden;
- Elektrisch koken.
Met betrekking tot radio frequente velden ging de aandacht uit naar:
- Mobiele communicatie en gezondheid;
- 5G mobiele communicatie;
- NTP onderzoek naar ratten en muizen bij blootstelling aan GSM en UMTS signalen.
Op dit moment is er voornamelijk behoefte aan informatie omtrent de hogere frequenties waar het 5G netwerk gebruik van gaat maken en elektrisch koken (als onderdeel van de energietransitie en elektrificatie) Voor het komende jaar zal de aandacht van het platform daarom liggen op:
- Afronding van de memo over MRI;
- Een verdere uitbreiding van de informatie over elektrisch koken;
- De energietransitie en de verdere elektrificatie van de samenleving;
- Het zelf meten van EM-velden en het interpreteren van de meetresultaten;
- Een bundeling van informatie voor professionals op de website;
- Aanvulling van informatie over 5G.
Verder zullen belangrijke publicaties over blootstelling aan EM-velden worden samengevat en de website zal verder worden verbeterd. Een andere belangrijke wijziging is dat er vaker over elektromagnetische straling gesproken gaat worden, hoewel de technisch juiste term elektromagnetische velden zijn. De reden hiervoor is, dat men de vindbaarheid van de website wil vergroten en de mensen over het algemeen de zoekterm: “elektromagnetische straling” gebruiken.
Aan het eind van de vergadering was er nog een discussie over de energietransitie en de gevolgen daarvan. Vragen die hierbij aan bod kwamen waren:
- Is de limiet van een gemiddelde blootstelling 0.4 µT per jaar aan 50 Hz velden verenigbaar met de verdere elektrificatie van Nederland?
- Wat voor blootstelling treedt er op bij het (draadloos) laden van elektrische voertuigen?
- Betere isolatie van woningen zorgt ook voor afscherming van hoogfrequent velden. Hierdoor gaat het zendvermogen van bijvoorbeeld telefoons omhoog, wat zijn de gevolgen hiervan?
- Wat zijn de gevolgen van de overstap op DC netten?
- Er is veel onderzoek gedaan naar gezondheid en specifieke velden, hoe beïnvloed de optelsom van allerlei verschillende velden de gezondheid?
Tot slot werd er vanuit een van de deelnemers nog het verzoek gedaan of er een landelijk systeem gemaakt kon worden waarin (vermoedelijke) gezondheidsklachten, als gevolg van blootstelling aan EM-velden, gemeld kon worden (NB. Dat is niet een taak voor het Kennisplatform).
Mochten er naar aanleiding van dit verslag nog vragen zijn, of wilt u tijdens het volgende overleg uw punten ingebracht hebben in de klankbord groep dan kunt u contact nemen met: info@emc-esd.nl.
Jan-Kees van der Ven
Voorzitter Nederlands EMC-ESD vereniging