Nieuwsbrief februari 2021
Patat bakken met je auto?
Wetenschap achter het nieuws, nieuws uit de wetenschap. Dat is in het kort Atlas, een nieuw programma op NTR. Atlas beziet de actualiteit vanuit een wetenschappelijk perspectief, met gesprekken in de studio en reportages vanuit het veld, laboratoria en onderzoeksinstellingen.
In de uitzending van 17 februari jl. werd aandacht besteed aan de vraag of ons stroomnet de groei van elektrisch rijden aankan. Pavol Bauer van de TU Delft toonde de V2G laadoplossing met direct solar en gaf uitleg over de mogelijkheden dat V2X kan bieden.
Bekijk via deze link de uitzending.
Is peakshaving van zonneparken een oplossing voor schaarse netcapaciteit?
Tijdens het Energy Storage event op 16 en 17 februari 2021 heeft Alexander Savelkoul van Enpuls een presentatie gegeven over het praktijkonderzoek welke Enpuls heeft uitgevoerd naar een mogelijke oplossing voor de transport schaarste die is ontstaan door de snelle groei van zonne-energie.
Middels deze pilot is in theorie en de praktijk onderzocht wat de mogelijkheden zijn van de inzet van een batterij in combinatie met een zonnepark om de elektriciteitsnetten beter te benutten. Tevens wordt het groeitempo van zonne-energie in Nederland minder vertraagd wanneer er meer zonne-energie in het bestaande net past. Met dit project is waardevolle praktijkervaring opgedaan. Wanneer u hier klikt kunt u het rapport lezen.
EMVT Kennissessie
In 2021 gaan we verdeeld over het jaar kennissessies met verschillende thema’s organiseren. Tijdens deze sessies worden bezoekers door technische en interactieve webinars van exposanten en plenaire sprekers bijgepraat over actuele thema’s.
Op woensdagochtend 14 april 2021 organiseren wij de eerste digitale kennissessie. U als EMVT-lid kunt tijdens deze sessie een lezing van 30 minuten geven. Het thema voor 14 april is: Elektrificatie en energietransitie: knelpunten, oplossingsinrichtingen en de rol van elektromagnetische vermogenstechniek.
Opening ESP-lab TU Delft uitgesteld tot na COVID
In voorbereiding van de energietransitie laat de EWI-faculteit de hoogspanningshal ombouwen tot ESP-lab voor groene stroom.
De kathedraalachtige ruimte maakt ook halfleeg nog indruk. De immense hoogspanningsapparatuur, met lange isolatoren en ringvormige geleiders die er uitzien als ufo’s, staan verzameld in het midden van de hal. Daar omheen is plaats gemaakt voor de uitdagingen van de stroomsector in de 21ste eeuw. Klik hier voor de videolink.
Brandweer Defensie gaat over op elektrische voertuigen
Defensie krijgt als eerste krijgsmacht ter wereld de beschikking over twee elektrische brandweervoertuigen. Defensie tekende daarvoor op 5 november 2020 een innovatieovereenkomst met de Oostenrijkse firma Rosenbauer.
De Koninklijke Luchtmacht en Materieellogistiek Commando Land gaan samen met de firma de nieuwe innovatieve voertuigen ontwikkelen. De verwachting is dat het zeker nog 1 jaar duurt voor de bluswagens klaar zijn. Daarna voert Defensie brandweeractiviteiten voornamelijk elektrisch en volledig emissievrij uit.
De voertuigen gaan eerst naar het Brandweer Opleiding en Training Centrum in Woensdrecht. Daarna zal 1 exemplaar rouleren tussen de onderdelen. Later wordt besloten of er meer voertuigen worden aangeschaft.
Lees hier verder……
5,7 miljoen euro voor hybride energieopslagsystemen
Het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat trekt 5,7 miljoen euro uit voor FLEXINet. Het FLEXINet-consortium zal, de komende jaren, werken aan hybride energieopslagsystemen: systemen waarmee zowel warmte als elektriciteit opgeslagen kan worden.
Pavol Bauer, professor aan de TU Delft en projectleider en coördinator van het project: ‘Met FLEXINet streven we naar een systeem dat de energietransitie bespoedigt. Door slimme combinaties van technieken te maken – denk aan het samenvoegen van gerecyclede batterijen, het opladen van elektrische auto’s en flexibele warmtepompen – hopen we een belangrijke bijdrage te leveren aan de klimaatdoelen.’
Lees hier verder…….
The big picture
Peter Vaessen, deeltijdhoogleraar hoogspanningstechiek bij de TU Delft heeft tijdens het Energy Storage event een lezing gegeven over de drie grote trends die het elekticiteitsvoorzieningssysteem van de toekomst karakteriseren.
Peter ging tijdens zijn lezing dieper in op de rol van elektrische energie opslagsystemen, de snelle ontwikkelingen van batterijsystemen en de fysische grenzen hiervan.
Klik hier voor de gehele presentatie.