Energie in Industrie event: inzicht in de transformatie van de Nederlandse industrie
Het zijn ambitieuze en harde doelstellingen: in 2050 moet de Nederlandse industrie niet alleen circulaire bedrijfsprocessen hanteren, maar moeten de CO2-emissies tot het nulpunt zijn gedaald. Tijdens het nieuwe Energie in Industrie event, georganiseerd door de branche Industriële Automatisering van FHI, komt de focus te liggen op technologische oplossingen om deze plannen daadwerkelijk te behalen, nu en in de komende decennia.
De transformatie op weg naar een circulaire industrie zonder de uitstoot van broeikasgassen kent veel keuzerichtingen in een complex systeem. Zo kan er worden ingezet op energie-reducerende maatregelen. Denk aan het afvangen of opslaan van energie, of CO2-afvang in lege gasvelden. Deze methodiek is met name nuttig voor toepassing bij bestaande processen die industriële grootverbruikers hanteren. Mede door de hoge energieprijzen zijn bepaalde industrieën al versneld overgestapt op het besparen van energie, maar er zal snel bijgeschakeld moeten worden.
Een van de belangrijkste stappen in de vergroening van de industrie is de inzet van alternatieve, groene energiedragers. Daarbij kan de uitstoot gereduceerd worden door het toepassen van bijvoorbeeld wind- en zonne-energie om groene waterstof te produceren. Ammoniak speelt ook een rol als interessante energiedrager.
Energiebesparing is een andere belangrijke maatregel om stappen te maken. Bovendien kan het verminderen van het energieverbruik in het productieproces vaak relatief eenvoudig en tegen overzichtelijke kosten gerealiseerd worden. Tijdens het Energie in Industrie event zal ook aan deze stap veel aandacht worden geschonken. Denk bijvoorbeeld aan besparende onderdelen en energiemonitoringssoftware.
Al deze ingrepen vergen enorme investeringen in het Nederlandse industriële landschap. Naast een leidende en sturende rol vanuit de overheid, moet het bedrijfsleven onderling nauw gaan samenwerken om alle plannen daadwerkelijk te behalen.
Om bedrijven actief in de industrie mee te nemen naar deze transformatie, komt er meer kijken dan het aankloppen bij de overheid voor hulp. Nederlandse bedrijven actief in de Industriële Automatisering kunnen jou helpen. Door het verschaffen van inzicht in processen en het energiegebruik, kunnen analyses worden gemaakt. Deze dienen weer als basis voor het zetten van vervolgstappen.
Tijdens het Energie event helpen FHI-leden jou om inzicht te krijgen in de huidige oplossingen, te leren van ervaringen van andere ondernemers en om toekomstige opties te signaleren.