Netcongestie-bijeenkomst behandelt problematiek en mogelijke oplossingen
Op de Faculteit Techniek van de Hogeschool van Amsterdam gingen tal van partijen dieper in op het thema netcongestie. De 45 deskundige gasten gingen na een aantal lezingen met elkaar in discussie. Daarbij was de vraag hoe kennis en mogelijke oplossingen in de toekomst beter gebundeld kunnen worden om zo het probleem van een vollopend stroomnetwerk te tackelen.
De opening werd verzorgd door Renee Heller, lector Energie & Innovatie van de Faculteit Techniek, opende de themabijeenkomst. Zij sprak kort over een aantal initiatieven om de Hogeschool Amsterdam ‘Paris Proof’ te maken. Dat gebeurt onder andere met slimme oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.
Slim opladen kwam ook aan bod bij het Flexpower3 project. In dit project onderzoeken de gemeente Amsterdam, Liander, E-Laad, Vattenfall, Heijmans en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) of de snelheid waarmee elektrische auto’s geladen worden aan te passen is aan de hoeveelheid beschikbare energie in het elektriciteitsnet. Op deze wijze is netcongestie tegen te gaan, een probleem wat ook zeker in de hoofdstad opspeelt. Tijdens de bijeenkomst gaven drie betrokkenen inzicht in dit project en de (voorlopige) conclusies.
Novar, voorheen Solarfields, richt zich op het realiseren van grootschalige energieprojecten voor zonne-energie, energieopslag en smart-grids. Om de druk op het vollopende stroomnet te verlichten, wil het bedrijf grote batterijen koppelen aan smart grids. Deze opgeslagen stroom komt dan beschikbaar voor enkele grote energieverbruikers en het stroomnet. Novar benadrukte dat daarvoor wel een aantal randvoorwaarden nodig zijn: duidelijker spelregels op het net en zeer nauwkeurige meetapparatuur om betrouwbare data te verzamelen.
De laatste spreker, Anne van der Molen van Stedin, behandelde een aantal praktische oplossingen om netcongestie te verminderen. Stedin ziet kansen in het plaatsen van accu’s, maar ook in vehicle-to-grid en een slimmere aansturing van apparatuur bij huishoudens.
Tijdens de afsluitende discussie werd duidelijk dat er niet alleen rond netcongestie maar rond meer energietransitiethema’s veel technische deskundigheid beschikbaar is, maar niet als geheel kan worden aangeboord. FHI gaat peilen of men interesse heeft om die deskundigheid wel met elkaar te bundelen, zodat het ook richting de beleidsmakers aangeboden kan worden.
Wil je de sprekers terugzien? Volg deze link voor een video.