De beheerders van elektrische installaties staan voor grote uitdagingen
Processen zullen verregaand geëlektrificeerd worden waarbij de benzinepomp wordt vervangen door het stopcontact, gas wordt vervangen door stroom en we zelf energie gaan opwekken door middel van zonnepanelen, windmolens of biogas installaties. Er zal dus steeds meer stroom door de elektrische installaties gaan lopen. Het gebruik van elektronica binnen de industrie is de afgelopen decennia enorm toegenomen. De toepassing van frequentieregelaars is niet meer weg te denken. Daarnaast moeten steeds meer energiebesparende maatregelen genomen worden. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen en ledverlichting.
Al deze elektronische apparaten vervuilen het stroomnet en beïnvloeden de power quality (kwaliteit van spanning en stroom) negatief. Tegelijkertijd is deze apparatuur steeds gevoeliger voor de vervuiling die ze zelf veroorzaken. Dit heeft grote gevolgen voor de stabiliteit van de elektrische energievoorziening:
- een zwaarder belaste transformator ten gevolge van netvervuiling;
- onnodig energieverbruik;
- er is meer kans op uitval van (delen) van de installatie door spanningsdips en/of stroompieken;
- meer storingen en hogere onderhoudskosten door toenemende netvervuiling veroorzaakt door frequentieregelaars, ledverlichting, zonnepanelen en laadpunten voor elektrisch vervoer;
- een steeds scherper wordende juridische afkadering en vastlegging van verantwoordelijkheden ten aanzien van de kwaliteit van elektrische energie.
Een gevolg van bovenstaande trends is dat de beheersbaarheid van de elektrische energiesystemen afneemt. Systemen falen in noodstroombedrijf en spanningsdips leiden tot uitval van processen of zelfs het tijdelijk sluiten van afdelingen. De kosten van een slechte Power Quality zijn niet altijd zichtbaar en worden veelal uit onderhoudspotjes betaald.
Om dit onder controle te krijgen wordt energiemanagement niet meer voldoende en is het ook nodig de kwaliteitsaspecten van spanning- en stroom in kaart te brengen en de invloed ervan op onze bedrijfsvoering te kwantificeren. In de presentatie “Power monitoring in de industrie, de sleutel tot elektrificatie” wordt hier verder op ingegaan.
Spreker: Adriaan van der Schaar, Fortop