Bij onze klanten bestaat steeds meer de wens om productieprocessen te verduurzamen en efficiënter te produceren. Door inzicht te creëren in de momenten waar grondstoffen worden verloren, helpen wij onze klanten om hun bestaande processen zo optimaal mogelijk te laten verlopen en afwijkingen eerder waar te nemen. Hierdoor worden grondstoffen, energie en water optimaal benut terwijl structureel minder verliezen optreden.
Inzicht wordt gecreëerd door op strategische plaatsen in het productieproces metingen te plaatsen. Op specifieke vraag is een meetsysteem ontwikkeld waarbij inzicht wordt gegeven in een stroom die CIP-chemicaliën, opgeloste mineralen, eiwit en lactose in wisselende samenstelling kan bevatten. Door UVVIS-, geleidbaarheid- en Brix sensoren (of refractometrie) te combineren wordt bij alle afvalwatersamenstellingen een betrouwbare actuele VE-waarde gegenereerd en wordt de verloren grondstof nauwkeurig gekwalificeerd (lactose of wei).
De toegepaste Brix-sensor, verdeeld door onze partner ELSCOLAB, is van het type Vaisala K-Patents. Dit toestel is geselecteerd vanwege de hoge nauwkeurigheid in het lagere meetbereik en de robuustheid in moeilijke procesomstandigheden. Door de reinigingsmodule wordt de sensor gereinigd als deze toch vervuild raakt.
Indien de watersamenstelling te sterk afwijkt en er veel grondstofverlies plaats vindt, kan de waterstroom naar een escapetank worden gepompt om de waterzuivering te beschermen en het overschrijden van de lozingsvergunning te voorkomen. Door de nauwkeurige meting wordt niet meer water dan noodzakelijk afgescheiden, terwijl de waterzuivering niet wordt verstoord. Dit leidt tot rust in de organisatie, kostenbesparingen en een beheerste situatie op het loospunt.
IMD heeft de laatste jaren sterk ingezet op data-analyse om afvalwatermetingen te kunnen relateren aan het productieproces. De door ons ontwikkelde data-tool, Aquamoni Live, stelt onze klanten in staat om tot op deelprocesniveau te bepalen waar grondstofverliezen vandaan komen en dus ook waar gericht maatregelen kunnen worden genomen. Dit leidt aantoonbaar tot een efficiënter productieproces, minder grondstofverlies, kostenreductie en een geborgde loossituatie.
Spreker: Thijs van Delft, IMD -namens Elscolab