De toenemende druk van de overheid om het energiesysteem te verduurzamen, te streven naar zero-emissie-uitstoot in de industrie, het groeiende personeelstekort en de toenemende druk op het bestaande energiesysteem stelt ons voor interessante uitdagingen.
TSO en DSO’s in Nederland kijken naar de mogelijkheden van digitalisering van hun substations en welke voordelen dit biedt. Niet alleen voor de versnelling van de energietransitie maar ook voor de manier waarop het operationele proces en de onderhoud van de assets op efficiëntere en effectievere manier kunnen worden ingericht. Te allen tijde dient aan de eis van betrouwbaarheid en betaalbaarheid van het energiesysteem voldaan te worden. Dit is en blijft een belangrijke pijler voor onze economische welvaart en één van de voorwaarden voor bedrijven om hun productieprocessen in Nederland te blijven voortzetten met behoud van concurrentiepositie.
De rol van de industrie in de realisatie van een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem is significant. Hoewel dit vaak als een kostenpost wordt beschouwd, kan het zeker bijdragen aan winstgevendheid van het bedrijf. Mits het aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.
Zo dient er een plan opgesteld te worden waarin aandacht is voor:
1. Verduurzaming van productieprocessen en o.a. de kantoorgebouwen op de locatie
2. Investering in duurzame voorziening voor eigen gebruik door bijvoorbeeld energieopwek (bijv. PV, Wind, Warmte, H2)
3. Investering in het vergroten van de flexibiliteit van energiebehoefte bijvoorbeeld door opslag (batterij, elektrolyser)
Dit kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld laadpalen voor de elektrificatie van het wagenpark.
Om deze kosten mogelijkerwijs om te zetten in een verdienmodel dient men zich te oriënteren op de mogelijkheden om een energiemanagementsysteem te implementeren welke de mogelijkheid geeft om:
1. Vraag en aanbod van energie zoveel mogelijk lokaal te matchen zodat minder inkoop nodig is
2. het probleem van congestiemanagment aan te pakken zodat netverzwaringen worden bespaard
3. peak shaving uit te voeren en daarmee overbelasting van netcomponenten te voorkomen
4. demand response te implementeren, zodat netbeheerders worden ondersteund bij de handhaving van netstabiliteit
5. koppeling aan te brengen met de verschillende energiehandelsmarkten via een energiehandelaar naar keuze zodat nieuwe inkomsten worden gegenereerd.
Om inzicht te krijgen in de haalbaarheid van een dergelijke energiesysteem op de eigen locatie dient er eerste een technische vooronderzoek plaats te vinden waarin gekeken wordt naar de aanwezige assets, energienetwerken en netwerkaansluitingen alsmede de beschikbare flexibiliteit in productieprocessen. Op basis van een dergelijk onderzoek kan vervolgens worden bekeken of de keuze valt op:
1. financiering vanuit de eigen middelen en de mogelijkheid om te handelen op de verschillende energiehandelsmarkten, of
2. externe financiering aan te vragen via potentiële partners die zich hebben gespecialiseerd op 1 of meerdere vormen van ESCO financiering.
Een dergelijke aanpak kan worden uitgevoerd op één locatie of in samenwerking met omringende bedrijven op een bedrijventerrein met meerdere lokaties voor opwek en opslag van duurzame energie. Echter voor het succes van een dergelijke samenwerking is het belangrijk dat de regie in de handen komt van één vertegenwoordiger die kan optreden namens de samenwerkende bedrijven, en die affiniteit heeft met de technische kant van het energievraagstuk. Dit voorkomt dat externe bedrijven die de kennis en partnerships in huizen hebben om dergelijk projecten met succes te kunnen uitvoeren, al in een vroeg stadium afhaken.
Spreker: René Hooiveld, namens Croonwolter&dros