Actuele thema’s in energieopslag belicht in tweedaags virtueel eventprogramma
De derde editie van het Energy Storage Event, georganiseerd door de FHI-branche Industriële Elektronica, staat in de startblokken. Op 16 en 17 februari zullen in een virtuele setting tal van innovaties op het gebied van duurzame energieopslag de revue passeren. Denk aan onderwerpen als energieopslag op basis van de vloeibare waterstofdrager hydrozine, het veilig omgaan met lithium-ion-opslagsystemen en het toepassen van Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS).
Door: Dimitri Reijerman
Elk jaar weer groeit het aantal bezoekers aan het Energy Storage Event en dat is niet voor niets. Energieopslag speelt een sleutelrol in de ambitieuze plannen om richting 2050 een CO2-neutrale energievoorziening te realiseren in Nederland. En er is een mondiale en zeer competitieve zoektocht bezig naar de meest duurzame en efficiënte methoden om energie voor korte of langere tijd op te slaan.
In de 2021-editie zal het event weer een breed programma van webinars bieden gedurende twee dagen. Nieuw dit jaar is matchmaking. Tijdens een fysiek event kunt u op de beursvloer rondkijken en het gesprek aangaat met de exposanten. In deze coronaperiode kan met behulp van ons matchmakingplatform het persoonlijk contact als op de ‘klassieke beursvloer’ dicht benaderd worden. De deelnemende bedrijven plaatsen korte bedrijfsvideo’s waarin hun producten- en dienstenpakket op het gebied van energieopslag worden belicht. Bent u geïnteresseerd in een gesprek met de exposant? Via het matchmakingplatform kunt u snel en eenvoudig in gesprek gaan met de betreffende exposant. Dat kunt u nu al doen!
Als we het programma van dit jaar bekijken, valt onder andere de keynote-sessie van DENS op. Dit bedrijf, dat is ontstaan uit studententeam FAST, ontwikkelt hydrozine-aggregaten. Deze aggregaten, ook wel mierenzuuraggregaten, kunnen dienen als duurzame vervanger van dieselaggregaten op bijvoorbeeld bouwplaatsen. Hydrozine, beter bekend als mierenzuur, is een vloeibare waterstofdrager en biedt ten opzichte van gasvormig waterstof het voordeel dat er voor de opslag geen zware druktanks en compressors nodig zijn. Tijdens het webinar zal Max Aerts van DENS meer vertellen over deze innovatieve technologie.
In veel industrieën spelen technologische ontwikkelingen als digital twins, virtuele werkomgevingen en emulatie een steeds nadrukkelijkere rol. Zo ook in de energieopslagmarkt. René Bos van TT&MS zal tijdens zijn webinar ingaan op de vraag hoe met behulp van emulatiesoftware energieopslagsystemen en batterijen virtueel ontwikkeld kunnen worden. Tel uit uw winst.
Maar ook als u, wellicht in eerste instantie virtueel, een duurzaam opslagsysteem ontwerpt, blijft veiligheid een hoofdrol spelen. In de lezingen van Kees Winkel (Weiss Technik) en Raymond Vergouwe (Bender Benelux) wordt aandacht geschonken aan onder andere monitoring van storage-systemen en het stap voor stap testen van batterijen.
Een ander onderwerp dat ter sprake zal komen tijdens het Energy Storage Event 2021 is de ontwikkeling van battery management systemen (BMS). Het ontwerp van een BMS lijkt in eerste instantie een koud kunstje voor een elektronicus, maar schijn bedriegt, zo stelt Sander Kool van Engineering Spirit. In zijn lezing zal hij aangeven hoe veelgemaakte fouten voorkomen kunnen worden door te leunen op ervaringen van anderen. Deze werkwijze kan uw bedrijf veel tijd en geld besparen.
In dit beknopte programmaoverzicht willen we ook nog aandacht schenken aan de lezing van Roy Hali (Hioki) namens CN Rood. Hali zal aandacht geven aan het toepassen van Electrochemical Impedance Spectroscopy (EIS) en de voordelen die deze technologie biedt. Ook zal hij in een testopstelling de voordelen van EIS laten zien binnen de markt van energieopslag..
Heeft u na al deze interessante en actuele thematiek zin om deel te nemen aan het Energy Storage Event? Schrijf u kosteloos in via de website.