Batterij monitoring systemen (BMS), de next generation’s commodity
Loodbatterijen die uitvallen en een levensreddende operatie onderbreken, duizenden gezinnen die plots zonder stroom komen te zitten of een luchtverkeerstoren wiens communicatie- en datalijnen uitvallen terwijl er vliegtuigen in de lucht circuleren. Dit zijn één voor één voorbeelden van doemscenario’s die we liever vermijden en waarvan de schadeomvang niet te onderschatten is. Toch zijn ze niet onrealistisch en hebben ze vast al eens plaatsgevonden.
Groeiende batterijmarkt
Meer en meer vertrouwen we op de continue werking van batterijen in onze kritische processtromen. En zoals de toekomst zich doet voorspellen zal dit alsmaar stijgen. Kijk alleen al naar de hoge investeringen in groene stroomvoorziening en de enorme uitbreiding van de telecom industrie. Maar ook sectoren zoals de industriële automatisering, de medische industrie en de transportsector zijn in toenemende mate afhankelijk van batterijen. Dit brengt natuurlijk een groot risico met zich mee. Uitval betekent namelijk out-of-business.
Batterijen hebben nu eenmaal een beperkte levensduur en laad/ontlaadcycli. Er zijn vele oorzaken te noemen waardoor een batterij uitvalt. Dit kan te maken hebben met leeftijd, hoge omgevingstemperatuur, diepe ontlading, overlading, mechanische stress of gewoon slechte kwaliteit. Voor de meeste batterijen is de waardeverandering binnen één van deze parameters een duidelijke aanwijzing van mogelijk uitval in de nabije toekomst. Het continu monitoren van deze waarden geeft ons dus kostbare informatie over de risico’s van batterijuitval.
Enkel een kostenmaker of een efficiënte tool?
Een batterij monitoring systeem (BMS). U denkt vast, nog een systeem erbij, nog meer investeringen, nog meer data, en nog meer mankracht om het systeem te managen. En wat levert het eigenlijk op?
Een BMS zorgt er in eerste instantie voor dat de betrouwbaarheid van uw batterijsysteem stijgt. Het meet continu de batterijspanning, temperatuur, interne weerstand, stroom alsook het aantal ontlaadcycli en slaat deze op in een database. U bent hierdoor in staat om zwaktes en vroegtijdige storingen te detecteren en hier preventief onderhoud voor te verrichten. Bij belangrijke afwijkingen binnen één of meerdere van deze waardes informeert het systeem u direct. Zo behoudt u dus de controle over uw kritische processen.
Maar daarnaast stelt een BMS u ook in staat om door nauwkeurige analyses van de gemeten waardes doorheen de tijd de levenscyclus van uw batterijen te optimaliseren. Op deze manier haalt u dus ook het maximale uit uw batterijen en minimaliseert u daarmee de investering in batterijvervangingen. Kortom, een efficiënte tool die niet alleen uw risico’s af zekert maar ook slim omgaat met uw investering.
BMS 2.0
Het is dus niet vreemd dat steeds meer bedrijven kiezen voor een BMS. Ook aan de aanbodkant zien we een nieuwe generatie BMS opstaan die IoT als uitgangspunt neemt en vooral inzet op meer gebruiksgemak, minder investeringen en minder arbeid.
Draadloze BMS systemen
Een draadloos BMS is één van deze nieuwe snufjes. Voortaan hoeven individuele batterijen niet langer meer één voor één met de centrale unit aangesloten te worden maar gebeurt de communicatie via een licensievrije ISM band. Zeker bij omvangrijke batterijsystemen bespaart u aanzienlijke tijd en kosten bij installatie en onderhoud.
Easy to use software
De motor van elk systeem is de software. BMS software is beschikbaar in verschillende vormen. Sommige systemen werken nog met downloadbare software op licentiebasis. De nieuwe generatie BMS systemen kiest voor licentievrije software via een webapplicatie. Hier is dus geen extra investering nodig en een onbeperkt aantal gebruikers kan vanaf eender welke pc inloggen.
Remote monitoring
Door gebruik te maken van een BMS systeem dat werkt met een IoT protocol, wordt data via de centrale unit automatisch geüpload naar de cloud. Dit maakt remote monitoring via een gecentraliseerd platform mogelijk. Uw batterijdata is de klok rond beschikbaar, zodat u bij de minste storing onmiddellijk actie kunt ondernemen. Zo bent u altijd gerust.
Wanneer wordt een BMS noodzaak?
Er zijn een aantal vragen die u moet beantwoorden alvorens u investeert in een BMS.
- Is uw applicatie van cruciaal belang voor uw dagelijkse business?
- Zijn de batterijen een zwak punt van uw toepassing?
- Wat is het risico op mogelijke schade veroorzaakt door batterijen?
- Wat zijn de kosten van deze schade?
Pas als u dit in kaart heeft gebracht, kunt u vergelijken of uw ingeschatte risico’s en kosten opwegen tegen de investering in een BMS. Heeft u graag meer informatie en advies over BMS mogelijkheden? Bezoek dan zeker het Energy Storage event op 13 februari 2020. Daar kunt u op de stand van A&C Solutions live de werking van zijn BMS 2.0 genaamd Battmaster® meemaken. Voor meer informatie over Battmaster® bezoek alvast www.battmaster.eu